Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
dejo36 blog
 

Павле Вуисић је био српски глумац. Рођен је 10. јула 1926. године у Београду где је и преминуо 1.октобра 1988. године.

Студирао је право и све до почетка 1950их огледао се у новинарству (Радио-Београд).
Упоређиван је са Жаном Габеном, Спенсером Трејсијем, Орсоном Велсом, М. Симоном и Х. Бауром, издвајан као непоновљива личност, гигант југословенске филмске глумачке уметности, Вујисић је својом појавом, изражајним лицем, дискретном и лежерном глумом, те неком елементарном истинитошћу знао надоградити и лоше сценаријске предлошке.

 

Иако често у ситуацији да прихвати све што му понуде, глумио је и у филмовима најистакнутијих редитеља, па му је улога дједа у „Догађају“ (1969) Ватрослава Мимице донела „Октобарску награду“ града Београда и „Цара Константина“ у Нишу, улоге у филмовима „Хајка“ (Жике Павловића, 1977.), „Бештије“ (Живка Николић, 1977.) и „Повратак отписаних“ (Александра Ђорђевића, 1976.).

Златну арену“ на фестивалу у Пули 1977. године добија за исте филмове, а уједно и за улогу у остварењу „Лептиров облак“, иначе ауторско остварење редитеља З. Рандића.

Исте године за ову улогу добија и награду Цара Константина у Нишу. За улогу у филму „Размеђа“ из 1973. године, редитеља Креше Голика добија „Гран При у Нишу“. Већ од 1957. године игра улоге различитог опсега:

Глумио је и у више телевизијских серија (нпр. Сервисна станица, Више од игре и Камионџије и у истоименом филму), које су му донеле посебну популарност.

Године 1959. добио је тек основану Седмојулску награду СР Србије за филмску уметност, а касније и награду за животно дело „Славица“ на фестивалу у Нишу идр.

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: