Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
ELBA blog
IQ

Citat:
Holanđani najinteligentniji evropski narod - Srbi najgluplji
Ponedjeljak, 27 Mart 2006 (Čitano 3677 puta)

Britanski dnevnik "The Times" donosi članak o istraživanju univerziteta Ulster na temu kolektivne inteligencije evropskih naroda (zemalja). Holanđani i Nijemci imaju najviši IQ (107), dok su na dnu ljestvice Srbi.

S prosječnim koeficijentom inteligencije od 107, koliko je 'pripalo' Holanđanima i Nijemcima, oni su za foto-finiš najinteligentniji evropski narod.
Na trećem mjestu su Poljaci (106), potom slijede Šveđani ( 104) i Talijani (102).

Što se tiče Britanaca, s koeficijentom inteligencije 100 oni nisu u prvoj jakosnoj skupini, ali su barem pobijedili vječite rivale Francuze (94).

Od zemalja koje su obuhvaćene, Rumunija (94), Turska (90) i Srbija (89) zauzimaju tri zadnja mjesta.

Richard Lynn, autor studije, kaže da su klimatski uvjeti jedan od važnijih faktora koji utječu na bolji IQ kod sjevernih Europljana, te stanovnika Srednje Evrope.
Hladnije temperature utiču naime na veći opseg mozga, kaže profesor Lynn.

Kada je u pitanju Britanska superiornost u odnosu na Francusku, Lynn kaže da je to posljedica britanskih ratnih pobjeda nad Francuzima, kroz povijest, ali isto (vojno) pravilo ne vrijedi kao katalizator za bujanje njemačkog mozga (?!).

Lynn je već prošle godine postao poznat svojom tezom da muškarci imaju IQ za pet poena (u prosjeku) više od ženskoga...tako da ni ovaj put njegove analize neće proći bez odjeka i negodovanja.

Na listi nisu navedene države kao BiH, Hrvatska, Slovenija... Možda profesor još nije čuo za njih.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: