Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
DanijelaSU blog

JAPAN U SLAVU TREŠNJINOG CVETA

Postoji nešto što poslovično ubrzane i rezervisane Japance dovodi do apsolutnog ushićenja - trešnjin cvet!

image.jpg?imageId=35816&thumb=1


Meki su kao svila, ne veći od dugmeta i zaposedaju srca Japanaca svakog proleća. Reč je, naravno, o cvetovima trešnje posebne vrste koja se u Japanu zove sakura (njeni plodovi se ne jedu). Iščekivanje ovog događaja počinje već u februaru širom zemlje. Kada se na jugozapadu otvori prvi pupoljak, to je znak za pravu nacionalnu euforiju. Novine prate razvoj događaja, a milioni nežnih cvetića ukrašavaju ceo arhipelag.

Na televiziji se emituju dnevni prilozi o sakuri. Šalju se najlepše fotografije i sve se to prikazuje uz mnogo „aaah" i „oooh" uzdaha divljenja. Strancima sve to može da izgleda pomalo čudno. Kako jedan prirodan, godišnji događaj može da izazove toliko ushićenje kod poslovično rezervisanih Japanaca?

image.jpg?imageId=35817&thumb=1 Zamak Kanazava

Međutim, dovoljno je prisustvovati tom jedinstvenom prirodnom spektaklu da bi se shvatilo. Cvetanje japanskih trešanja je očaravajuća lepota koja oduzima dah. Čak i Tokio, u kome uglavnom preovlađuje siva boja, u tom periodu postaje ružičast. Cvetovi se pojavljuju širom grada: na pojedinačnim stablima, u senovitim delovima grada, u parkovima. Naročito lepo mesto je Carska palata u Tokiju, gde stabla trešnje podsećaju na vrbe, čije grane čudesno padaju do zemlje. Cvetići neznanog broja izdaleka podsećaju na neku impresionističku sliku.

Divljenje cvetanju trešanja drevna je tradicija, a Japanci imaju i reč za to - „hanami" (posmatranje cveća). Posmatranje nije uvek tiho. Parkovi, naročito uveče, mesta su prilično bučnih hanami žurki studenata, porodica i zaposlenih, uz zakusku i sake.

Izjutra, mladići odlaze u parkove da pronađu najlepše drveće i označavaju ga plavim plastičnim pločicama. Oko podneva čuvari dremaju u senci drveća. Tokom večeri, kada je drveće osvetljeno, brojni posetioci sede jedni do drugih, tako da je gotovo nemoguće proći parkom.

image.jpg?imageId=35818&thumb=1 Hanami - Posmatranje cvetanja

Svi koji žele da posete Japan u vreme cvetanja trešnje moraju pomalo da računaju i na sreću. Cvetanje počinje na severozapadu i ide ka severoistoku, a u Tokiju se dešava krajem marta. Mnogo toga zavisi i od vremena, jer ako je toplije i cvetanje kreće ranije. Prve prognoze najavljuju raniji početak cvetanja ove godine zbog izuzetno blage zime, pa se u Tokiju prvi cvetići očekuju već oko 20. marta, što je nedelju dana ranije od uobičajenog.

Ko propusti cvetanje u Tokiju, može da ode do Kjota, u kome hanami počinje nekoliko dana kasnije. Trešnje su u punom cvatu oko nedelju dana, a kada počnu da opadaju, uoči olistavanja, ulice izgledaju kao prekrivene mekim ćilimom.

Kada je o simbolici reč, u Japanu je ona višestruka. Cvetanje trešnje simbol je prolaznosti, zbog kratkog trajanja, ali takođe znak sreće, ljubavi, privlačnosti i pravi simbol proleća. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (44)
zaista prelepo divan blog cuo sam da japanci se dive i postuju taj cvet ali nisam imao ovoliko informacije hvala ti *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE* *ROSE*
#1, 07.03.2009 - 11:14