Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog
****************** 

Religija starih Slovena

Religija starih Slovena sastojala se u poštovanju prirodnih sila. „Gospodarem sveta — kaže Prokopije o Antima — oni smatraju jednog boga gromovnika i prinose mu na žrtvu bikove i druge žrtvene životinje... Oni štuju takođe reke i nimfe i druga božanstva, i pritom svima njima prinose žrtve i gataju“. Takvo vrhovno nebesko božanstvo kod niza plemena bio je Perun (Pirin — kod Bugara, Porenucije — kod Pomeranskih Slovena). Čitav niz plemena imao je zajednička i druga vrhovna božanstva, na primer Svaroga, boga neba, zaštitnika kovačkog zanata; pored ruskih Slovena, on je bio poznzt i kod Pomeranskih Slovena, gde je poštovan njegov sin Svarožić, bog vate. I Istočni i Zapadni Sloveni znali su za boga stada Velesa. Ali pored tih bogova koji su zajednički gotovo svim plemenskim grupama, mi znamo i za lokalna božanstva, koja mahom personifikuju sunce. Takav je bio kod kijevskih Slovena bog Hors; to ime znači na iranskom sunce i ukazuje na veze starih Slovena i njihovih predaka preko Skita i Sarmata sa iranskim svetom. Takva su bila božanstva Dažd-bog, Svjatovit (u obliku četvoroglavog idola), Triglav, Jarovit. Zapažaju se i neki ostaci starije religije iz doba matrijarhata, na primer, u obliku poštovanja boginje plodnosti, majke zemlje, boginje Žive, ili u obliku poštovanja pojedinih elementarnih duhova — duhova vodâ, šumâ i poljâ. Predmeti verskog kulta bili su kladenci, izvori, sveti gajevi, sveta ostrva i brda. Božanstva roda bili su „rod“ i „rožanica“, a božanstvo-zaštitnik kuće (porodice) — „domovoj“.
Verovanje u vrhovno božanstvo, boga bogova, postojalo je u mitologijama svih evropskih naroda, pa tako i Slovena. Njihovo vrhovno božanstvo zvalo se Perun. Međutim neki nalazi govore da je vrhovni bog Starih Slovena bio Svarog. Sloveni su verovali u Peruna, boga koji je proizvodio gromove i munje. Oni su mu pogotovo u periodima oskudice i bolesti prinosili žrtvu kako bi produžili život. Prilikom žrtvovanja Sloveni su gatali. Pored toga oni su obožavali i rečne nimfe i druga božanstva.

Za Peruna Sloveni su mislili da grmi zato što se vozi kolima. On svojiperun.jpgm gromom satire rušitelje mira i krivokletnike. Pandan nenadmašnom bogu Perunu je hrišćanski svetac Ilija, poznat kao Gromovnik. Svarog je bog neba, Sunca, odnosno gospodaperun1.bmpr svega. Nezna se da li su ga svi Sloveni zvali tim imenom ili samo Poljaci i Rusi. Baltički Sloveni su poštovali Svetovida koji ima četiri glave a svaka je okrenuta ka jednoj strani sveta tako da on sve vidi. Kao što se Perunu i Svetovidu palila žrtvena vatra od hrastovih drva, tako i mi danas dan pre Božića palimo hrastovinu - badnjak. Ni do danas nije utvrđeno da li je Volos bog životinja i stada ili bog Sunca i vegetacije. Triglav se najčešće spominje kao bog rata i odličan prorok. Dalje se kod Starih Slovena pominju sledeća božanstva: Trajan - demon u ljudskom obliku, Jarevid - bog srdžbe i jarosti, Tripegala - bog razaranja i smrti, Vesna - boginja proleća i Morana - zlo božanstvo smrti i zime.
Stari Sloveni su svoje mrtve ili sahranjivali u polja, pod pragom ili oko ognjišta, ili su ih položivši u čamac spaljivali. Običaj žrtvovanja precima, u vidu pomena na grobu pokojnika, hrišćanstvo nije uspelo da oslabi i on se očuvao u pojedinostima do danas.

U sledećem nastavku:

Sva božanstva i verovanja u njih 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 24  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Irena70 (48)
++++++++
#1, 07.03.2009 - 21:48
07.03.2009 - 23:56