Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
MILESM blog

Drage moje dame,SREĆAN VAM 8 mart" / Kad Bog na jednoj strani zatvori vrata, na drugoj otvori prozor !"/

                                                  Mesto u raju
Pre mnogo godina živeo na severoistoku Brazila jedan siromašan bračni par čije je jedino blago bila jedna kokoška. Jedva su uspevali nekako da sastave kraj s krajem, zahvaljujući jajima koja je ona nosila.
  
Međutim, baš uoči Božića, desi se da kokoška ugine. Muž, koji je imao svega nekoliko groša, koji nisu bili dovoljni ni za najskromniju večeru na Badnje veče, ode da zatraži pomoć od seoskog paroha. 

Umesto da mu pomogne, pop mu reče: 

" Kad Bog na jednoj strani zatvori vrata, na drugoj otvori prozor !"

Pošto za novac koji imaš ne možeš skoro ništa da dobiješ, vrati se na pijacu i kupi prvu stvar koju ti ponude. Ja ću blagosloviti tu kupovinu, a kako je Božić dan kada se događaju čuda, nešto će se u tvom životu zauvek promeniti. 

Iako nije bio baš ubeđen da je to najbolje rešenje, čovek se vrati na pijacu. Jedan trgovac ga spazi kako tumara bez cilja i upita ga šta traži.

- Ne znam. Imam vrlo malo para, a paroh mi je rekao da kupim prvu stvar koju mi ponude. 

Trgovac je bio bogat i prebogat, ali i pored toga nikad nije propuštao priliku da nešto ućari. Ne časeći ni časa, uze onih nekoliko groša, nažvrlja nešto na jednoj cedulji i pruži je čoveku:
- Paroh je u pravu! I zato ti ja, koji sam oduvek bio meka srca, prodajem svoje mesto u Raju, na ovaj sveti dan! To ti je priznanica! 

Čovek uze cedulju i udalji se, a trgovac je, sav zadovoljan, trljao ruke što je sklopio još jedan unosan posao. Iste noći, dok se spremao za večeru u svojoj kući punoj slugu, ispričao je ženi celu priču, dodavši, s ponosom, da je upravo zahvaljajući svojoj sposobnosti da brzo misli i stekao toliko bogatstvo.

- Sram da te bude! - povika žena. - Da se tako ponašaš na dan Hristovog rođenja! Smesta da si otišao kod tog nesretnika i uzeo natrag onu cedulju, ili više nećeš kročiti u ovu kuću! 

Trgovac se prepade od ženinog besa i reši da je posluša. Raspitivao se na sve strane dok nije saznao gde onaj čovek stanuje. Ušavši u kuću, zatekao je muža i ženu kako sede za praznim stolom na kome je stajalo samo jedno parče hartije.

- Došao sam ovamo, jer sam pogrešno postupio. Evo ti tvojih para, a ti mi vrati ono što sam ti prodao. 
- Niste pogrešno postupili. Ja sam poslušao parohov savet i znam da sam dobio nešto što donosi blagoslov. 
- To je samo obična cedulja: niko ne može da proda svoje mesto u raju! Ako hoćeš, platiću ti dvostruko! 
Ali siromah nije hteo da proda, jer je verovao u čuda. Malo-pomalo, trgovac je povećavao svoju ponudu, sve dok nije dostigla deset zlatnika. 

- To mi ništa ne znači - reče siromašak. - Želim svojoj ženi da priuštim život kakav zaslužuje, a za to mi je potrebno sto zlatnih dukata. To je čudo kojem se nadam ove božićne noći. 

Sav očajan, znajući da ako se još malo zadrži niko od njegovih ukućana neće stići da večera niti da prisustvuje ponoćnoj misi, trgovac je ispovrteo sto zlatnika i otkupio svoju cedulju. Što se tiče siromašnog bračnog para, njima se čudo obistinilo. Što se, pak, trgovca tiče, on je ispunio ono što mu je žena naložila. Ali, u međuvremenu, njegovu ženu su morile sumnje: da nije bila suviše gruba prema svom mužu? 
Čim se završila ponoćna misa, prišla je parohu i sve mu ispričala. 

- Oče, moj muž je sreo jednog čoveka kome ste vi predložili da kupi prvu stvar koju mu ponude. Lakom na laku dobit, napisao mu je na parčetu hartije priznanicu da mu prodaje svoje mesto u raju. Ja sam mu rekla da večeras neće večerati kod kuće, ako ne uspe da povrati tu cedulju, a on je na kraju morao za nju da plati čitavih sto zlatnih dukata. Jesam li preterala? Da li jedno mesto u raju zaista toliko košta? 

- Prvo, vašem mužu se pružila prilika da pokaže svoju velikodušnost na najznačajniji hrišćanski praznik. Drugo, on je poslužio Bogu kao oruđe pomoću kojeg je izvedeno čudo.

Ali odgovoriću vam na pitanje: kad je prodao svoje mesto na nebu za svega nekoliko groša, ono nije vredelo ni toliko. Međutim, kad je rešio da ga otkupi za sto zlatnika, samo da bi obradovao voljenu ženu, mogu da vam jemčim da vredi mnogo više.

-------------------------------------------------------------------------------

Ovu priču poklanjam damama,jer mi je prića veoma lepa,
zato što oboje muškaraca žele da ugode svojim ženama.
Tako treba i tako bi trebalo da bude.

 SREĆAN  8  MART,  SVIM  DEVOJKAMA  I  ŽENAMA  
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: