Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
MILESM blog

Volim ja i Paulo Koelja / lepa priča /

  
Beše jednom jedna ptica. I beše ukrašena parom savršenih krila i svetlucavim, šarenim i čudesnim perjem. Najzad, beše to životinja stvorena da leti slobodno na nebu i da raduje svakoga ko bi je posmatrao.
Jednog dana, jedna žena vide pticu i zaljubi se u nju. Posmatraše njen let usta otvorenih od čuda, dok joj je srce brzo lupalo, a oči sijale od uzbuđenja.
Pozva je da lete zajedno i obe putovaše nebom u potpunom skladu. Žena se divila, obožavala i slavila pticu.
Ali onda pomisli : "Možda ptica želi da upozna daleke planine!" I žena se upaši. Uplaši se da se nikada neće osećati isto s nekom drugom pticom. I oseti ljubomoru na sposobnost letenja koje je ptica imala.
I oseti se usamljenom.
I pomisli: "Spremiću zamku. Čim se ptica sledeći put pojavi, nikada više neće otići."
Ptica, koja je takođe bila zaljubljena, ponovo dođe sledećeg dana, upade u zamku i ostade zarobljena u kavezu.
Svakog dana žena je gledala pticu.Tamo beše predmet njene strasti i ona ju je pokazivala svojim prijateljicama, koje primetiše: "Ti si osoba koja ima sve!". U međuvremenu, počela je da se događa neobična promena: kako je pticu posedovala, i više nije imala potrebu da je osvaja, poče da gubi interesovanje za nju. Ptica, ne mogavši da leti i izrazi svoja životna osećanja, poče da bledi, gubi sjaj, postade ružna - i žena joj više nije poklanjala pažnju, osim dok ju je hranila i čistila kavez.
Jednog lepog dana, ptica uginu. Ona se duboko rastuži, i život je provodila misleći na nju. Ali nije se sećala kaveza, već samo onog dana kada ju je ugledala prvi put kako leti zadovoljna među oblacima.
I kada bi samu sebe osmotrila, shvatila bi da je ono što ju je toliko dirnulo bila ptičija sloboda, snaga krila u pokretu, a ne njeno fizičko telo.
Bez ptice, njen život je izgubio smisao, i smrt pokuca na njena vrata. " Zašto si došla? " - upita ona smrt.
" Da bi ponovo mogla da letiš na nebu zajedno sa pticom ", odgovori smrt. " Da si joj dozvolila da zauvek leti, volela bi je i divila joj se još i više; ali sada sam ti ja potrebna da bi je ponovo srela. "


Iz knjige Jedanaest minuta - Paulo Koeljo
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

erde5 (30)
Moja omiljena knjiga od njega
#1, 09.03.2009 - 17:56
UŽIVAM DOK ČITAM NJEGOVE KNJIGE.POZDRAV PRIJATELJICE MOJA
10.03.2009 - 16:50