Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Cipi blog
Kineska nauka je pobedila leukemiju! Rat protiv najsmrtonosnijeg oblika ove opake bolesti krvi dobijen je revolucionarnom terapijom koja kombinuje otrov i derivat vitamina A, odnosno arsenik i retinoičnu kiselinu...

 

Vest koju je o ovom otkriću nedavno emitovao Rojters, pozivajući se na tekst iz "Zbornika Nacionalne akademije nauka Amerike", prenele su i "Večernje novosti". Interesovanje naših čitalaca bilo je ogromno. Bio je to i povod da istražimo sa kolikom verovatnoćom i u kom je stadijumu do sada neizlečive leukemije, u narodu poznate kao rak krvi, moguće ozdravljenje.

Prva i prava adresa na koju smo se obratili - rukovodilac tima kineskih naučnika koji je posle dve decenije istraživačkog rada dokučio spasonosno rešenje - profesor dr Čen Džu, molekularni biolog, akademik, danas ministar zdravlja Kine. Odgovarajući na sva naša pitanja, kako kaže "u ime svih koji su na ovom projektu radili, a to su Čen Sai Đuen, Hu Đijong i Liu Juenfang", naš sagovornik je potvrdio:

- Od 85 pacijenata (47 muškaraca i 38 žena, prosečne starosti 37 godina) izlečeno je 80. Bez mogućnosti da se bolest vrati. Novom metodom lečili smo najteži oblik leukemije - akutnu promijelocitičnu, koja se karakteriše prekidom sazrevanja ćelija u koštanoj srži. Suština naše terapije je da obolele ćelije ozdrave, nastave razvoj, a da se ne uništavaju zdrave, koje do sada hemoterapija nije štedela.

Na opasku da, kada se kaže arsenik, jedina asocijacija je otrov, pa otud i pitanje kako je njime moguće lečenje, profesor Čen kaže:

- Najkraće, da bi vaši čitaoci razumeli, derivat vitamina A pospešuje sazrevanje nedozrelih ćelija, a arsenik je protiv malignih. Značajno je i to da terapija nije izazvala srčane smetnje, niti smetnje u plućima. U krvi i urinu pacijenata, posle dve godine primenjene terapije, nisu nađeni tragovi arsenika za koji se sumnjalo da zbog svoje toksičnosti može da izazove neželjene pojave.

Upitan da li stadijum bolesti može da bude limitirajući faktor za uspeh lečenja, profesor Čen kaže: - To nema značajniji uticaj na efekat lečenja. Možda je to zbog toga što je veliki broj pacijenata, posle primene naše terapije, imao dobre rezultate. Ali, želim da istaknem: naše ispitivanje koje je rezultiralo uspehom, nije obuhvatilo pacijente već lečene nekom drugom terapijom, i one kod kojih su se ponovo pojavili znaci bolesti. Stoga na ovo pitanje ne mogu da dam potpun odgovor.

"Trenutno u Kini, bolnica "Rui Đin" pri Drugom šangajskom medicinskom fakultetu, kao i druge pridružene bolnice, primenjuju lečenje uz pomoć transretinolske kiseline i arsentrioksida. I pacijenti iz Srbije sa dijagnozom akutne promijelocitne leukemije, uz ličnu saglasnost, svakako mogu u ovoj bolnici da se leče. I, iskreno se nadam da im možemo pomoći, odnosno učinićemo sve da im tu pomoć i pružimo." 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: