Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
lopticaSU blog

Kako pomoći prijatelju koji ima problem s drogom

Misliš da tvoj prijatelj, brat ili sestra ima problem sa drogom ili alkoholom? Možda se on ili ona čini kao potpuno druga osoba otkad je počela piti ili se drogirati?

Moraš znati da nisi sam. Mnogi tinejdžeri se suočavaju sa takvim problemom u cijeloj Bosni i Hercegovini. Većina nas se ne osjeća prijatno kada trebamo razgovarati s prijateljem o ozbiljnim pitanjima, jer se bojimo da će nas odbaciti. Nije lako reći prijatelju ili osobi koju volimo da ima problem.

U ovom tekstu ćemo pokušati da te posavjetujemo kako možeš pomoći prijatelju koji ima problem s drogom. Kada prevaziđeš strah od toga da razgovaraš sa svojim prijateljem ili bratom, trebaš znati kako da mu priđeš, šta da mu kažeš i na koji način. Nikako ne možeš znati kako će tvoj prijatelj reagovati, ali informacije koje se nalaze na ovoj stranici mogu ti pomoći da se suočiš s izazovom.

Moj prijatelj ima problem

Možda te prijatelj iznevjerio nekoliko puta zbog uzimanja droge. Ili su neke stvari koje ona radi dok je pod utjecajem alkohola ili droga jednostavno strašne. Bez obzira šta se dešava, važno je da si ti primijetio da tvoj prijatelj može imati problema.

Možeš pomoći svom prijatelju sada – prije nego što se nešto Kako razgovarati s prijateljem

Nije jednostavno razgovarati sa prijateljem o njegovoj ili njenoj upotrebi alkohola ili drugih droga. Normalno je da se brineš kako će tvoj prijatelj ili brat/sestra reagovati na tvoju zabrinutost. Ako ne znaš kako bi započela razgovor s nekim do koga ti je stalo, ispod se nalaze smjernice koje ti mogu pomoći prilikom razgovora.

Napravi plan.

Prije nego što započneš razgovor sa svojim prijateljem, trebaš se pripremiti. Izađi i prošetaj, sjedi negdje gdje te niko neće ometati, i razmisli. Razmisli o cijeloj situaciji. Sredi misli. Odluči šta želiš reći svom prijatelju. Fokusiraj se na ton kojim ćeš mu se obratiti, vodeći računa da ne smiješ biti agresivna ili nametljiva. Razmisli o tome ko ti može pomoći: roditelj, savjetnik, ljekar, školski pedagog, itd. Kada započneš razgovor ostani mirna i puna podrške.

Iznesi svoju zabrinutost i navedi neke promjene koje si primijetila kod svog prijatelja. Naprimjer, bili ste na zabavi i primijetila si da je tvoj prijatelj koristio droge ili se ponašao na način kako se nikad ranije ne bi ponašao; ima slabije ocjene u školi i izostaje s nastave; tvoj prijatelj se promijenio i iz osobe “koju znaš i voliš” se pretvorio u nekog ko stalno upada u nevolje kod kuće, u školi ili u zajednici; ili si jednostavno primijetila da je tvoj prijatelj postao povučen i tajnovit. Reci mu da ti nedostaje prijatelj kakav je nekad bio, da si zabrinuta za njega i da si zato željela s njim razgovarati. Možda misliš da bi prikladan prvi korak možda mogao biti da svom prijatelju napišeš poruku.

Slušaj.

Nakon što kažeš svoju stranu priče, pitaj prijatelja da ti odgovori na ono što si mu ili joj rekla. Slušaj svog prijatelja. Čuj šta ti govori. Ponudi mu ili joj svoju pomoć ili pitaj da li misli da mu ili joj je potrebna profesionalna pomoć.

Nastavi razgovor.

Dogovori se s prijateljem o tome kada ćete nastaviti razgovor. Razgovor sa prijateljem o drogama može biti kontinuiran proces – a ne nešto o čemu ste samo jednom razgovarali. Nek tvoj prijatelj zna da ćeš uskoro opet razgovarati s njim ili njom o situaciji u kojoj se nalazi, jer ti je stalo do nje ili njega. I nemoj se plašiti da razgovaraš o tome s odraslom osobom u koju imaš povjerenja i zatražiš pomoć.

Ključne tačke razgovora

 • Ja ne želim da ti se desi nešto loše.
 • Svi računamo na tebe. Ti si uzor svojoj braći/sestrama, oni te vole i brinu za tebe, kao i ja. Šta bi oni bez tebe?
 • Razmisli o stvarima koje bi izgubio. Droge i alkohol mogu uništiti tvoju budućnost i šanse da .... završiš srednju školu, upišeš fakultet i dobiješ posao.
 • Kako ti ja mogu pomoći? Ja sam ovdje da ti pružim podršku.
 • Postoje li neki drugi problemi o kojima želiš razgovarati?
 • Da li osjećaš pritisak da koristiš drogu i alkohol? Razgovarajmo o tome.
 • Ja te volim i neću odustati od tebe.
 • Ako ti treba profesionalna pomoć ili bi htio razgovarati sa odraslom osobom, pomoći ću ti da nekog pronađemo. Ja ću biti uz tebe i pomagaću ti cijelo vrijeme.

Razgovaraj s roditeljem ili drugom odraslom osobom u koju imaš povjerenja

Ako uvidiš da je problem tvog prijatelja prevelik za vas, možda biste trebali razgovarati sa tvojim roditeljima, prijateljevim roditeljima ili s nekom drugom odraslom osobom u koju imate povjerenja (trener, nastavnik, ljekar isl.).

Nije tvoja krivica

Pružanje pomoći prijatelju koji ima ima problem s drogom ili alkoholom je veoma težak posao i može biti veoma naporno iskustvo i za tebe i za tvog prijatelja. Možda ćeš se osjećati pod ogromnim pritiskom da navedeš svog prijatelja da prestane koristiti drogu ili piti alkohol. Ili se možeš obeshrabriti ukoliko svi tvoji napori da uvjeriš prijatelja ne dadnu rezultat. Ali, moraš znati da prijateljeva upotreba alkohola ili droga NIJE tvoja krivica. Zapamti da tvoj prijatelj mora donijeti odluku da se promijeni i ti to ne možeš uraditi za nju ili njega. Ponekad, koliko god se ti trudio da navedeš prijatelja da prestane ili potraži pomoć, on ili ona to nikako da urade. Ako se ti nalaziš u ovakvoj situaciji, trebaš uraditi nešto od slijedećeg:

 • Potraži pomoć drugog prijatelja ili odrasle osobe u koju imaš povjerenja – u ovakvoj situaciji pomoć nije potrebna samo tvom prijatelju.
 • Ograniči vrijeme koje provodiš s prijateljem koji pije alkohol ili koristi druge droge. Imaj na umu da i ti možeš biti u rizičnoj situaciji uz prijatelja koji koristi alkohol i druge droge.
 • Počni misliti o sebi – izađi i uključi se u aktivnosti u kojima uživaš kako bi skrenuo pažnju od problematične situacije.
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 15  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

srkisou (35)
odlicno receno
#3, 26.03.2009 - 10:33
celebaja (45)
*THUMBS UP*
#2, 21.03.2009 - 11:47
lopticaSU (38)
Nazalost mnogo je njih kojima treba ovakva pomoc!!!
#1, 21.03.2009 - 09:30
 

Korisnik
offline
offline lopticaSU (38)
Srbija, Severnobacki okrug, SuboticaBlogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa