Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
pogledajJedan od običaja specifičnih za naše područje su Mladenci. Praznuju se 22. marta po gregorijanskom, to jest 9. marta po julijanskom (starom) kalendaru.


Isti taj datum pravoslavna crkva posvetila je i uspomeni na stradanje svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su za hrišćansku veru stradali 320. godine. To su bili mladići, pa je naš narod baš taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci), primaju goste. A kavi bi to gosti i prijatelji bili kada bi dolazili praznih ruku? Po svim našim običajima održanim vekovima, gosti dolaze noseći darove. Pored toga, običaj je da i svi oni koji im nisu iz bilo kojih razloga do tada uručili svadbeni poklon – to čine ovom prilikom. Na taj način oni pomažu mladom paru na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici. U novije vreme o Mladencima se mladenčići–kolačići nose supružnicima kojima je prva bračna godina. Osobito bogate poklone daju nevestina majka, kum i stari svat. Mlade domaćice tog dana dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Treba istaći da Mladenci uvek padaju uz uskršnji, časni post, jer on počinje obično početkom ili sredinom marta. Zato se smatra u narodu da svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Praznik proleća 


Pravoslavni vernici praznujući Mladence, po običajnom kalendaru, praznuju i početak proleća. Ovu lepu narodnu tradiciju prate brojni običaji, koji imaju korene i održavaju se još iz iz prehrišćanskog vremena, pa po nekim stručnim tumačenjima ne treba ih dovoditi u vezu sa crkvenim praznikom Svetih 40 velikomučenika sevastijskih koji se svetkuju istog dana. Pogotovo što u našem narodu i nije posebno zaživeo kult četrdeset velikomučenika. Čak se i od neupućenih osoba može čuti tumačenje da je tog dana Sveti Mladen – nepostojeći svetac. Na Mladence se u našem narodu, tako običaji nalažu, jede kopriva i drugi zeleniš da se ojača i osveži krv. Za taj dan mese se mladenčići, kolači premazani medom. Oni simbolišu želju domaćice da svi brakovi, sklopljeni te godine, budu slatki. Uobičajilo se, mada ne svuda, da se mesi četrdeset mladenčića. Recept, kao i običaj, prenosi se sa kolena na koleno. Zanimljivo je da se u mnogim kućama odomaćilo da se na Mladence mese mladenčići, iako u toj familiji nije bilo svadbe u minuloj godini. Ovaj jednostavan kvasni kolač, vezuje se za praznik i zato ga generacijama ljudi vole i spremaju u svom domu. To je posledica preplitanja običaja koji su etnološko nasleđe vezano za Mladence i onih religijskog karaktera, koji se odnose na pravoslavni kalendar i dan kada se obeležava stradanje četrdeset mučanika. Tako se u nekim krajevima u Srbiji veruje da tog dana valja popiti 40 čaša vina ili rakije za duše 40 mučenika. Ponegde se mladenčići šaraju drškom od roga da bi krave imale velika vimena. Drugde je običaj da se na Mladence veliki kolač, mladenac, nosi čobaninu u pojatu.

Ćime da obradujete mladence 


U mnogim stvarima se ugledamo na savremene običaje koji važe u razvijenim zapadnim zemljama, ali kod izbora poklona još smo uglavnom tradicionalisti. Kada se nako venčava, dobije bebu, ima rođendan, u svetu prave spisak potrebnih i željenih poklona, pa rođaci i prijatelji po tom spisku kupuju, udružuju se da kupe nešto skuplje i naravno obeleže da je taj poklon već nabavljen. Kod nas još takvih lista nema, ali ima dilema šta pokloniti. Ako ste od onih koje ovih dana muči pitanje kako izabrati pravi poklon za mladence, daćemo vam nekoliko saveta i predloga. Prvo se raspitajte kod mladog bračnog para ili njihovih roditelja šta im od pokućstva nedostaje ili šta bi još želeli da imaju. Pošto se za Mladence obično poklanjaju mali kućni aparti, posuđe, i ostale važne potrepštine za domaćinstvo, razmislite prvo koliko novaca možete za to izdvojiti. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 12  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: