Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zikkaj blog

Ljubljenje opušta i smanjuje stres

 Grljenje i ljubljenje osim što pruža seksualnu prijatnost deluje pozitivno i na nivo hormona u mozgu koji su odgovorni za stres i sreću, otkrili su stručnjaci sa Univerziteta Lafajet u Pensilvaniji.  
 
Zato svi parovi koji razmenjuju strastvene poljupce osećaju uzbuđenje, ali i opuštanje kao rezultat niza hemijskih procesa. Studija je istovremeno pokazala da ženama treba malo više od samog poljupca kako bi se dogodila ista hemijska reakcija kao kod muškaraca. Uz poljubac njima treba romantična atmosfera, muzika ili nešto slično.
Tim profesorke Vendi Hil na uzorku od 15 parova otkrio je da poljubac u usta utiče na hormon kortizol i oksitocin. Ljubljenje uzrokuje pad kortizola, horomona stresa, i kod žena i muškaraca, dok nivoa oksitocina, poznatog kao hormon sreće, raste samo kod muškaraca.
„Studija pokazuje da je ljubljenje mnogo kompleksnije nego što se mislilo“, rekla je Hil.
Stručnjacima još nije jasno kako dolazi do hemijske reakcije, ali se veruju da je podstiču feromoni koje telo ispušta kako bi seksualno privuklo drugu osobu.
Pored svega gorenavedenog poljubac poboljšava i imunitet. A romantična ljubav, pokazala su istraživanja, takođe podstiče moždanu aktivnost sličnu onoj koja se događa kod osoba koje uzimaju kokain.

P. S.
Sta ja govorim sve vreme!


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ekstra blogic....svaka cast drug
#1, 26.03.2009 - 13:08
17.04.2009 - 04:46