Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog

KADA JE NASTAO PRVI KOMPJUTERSKI VIRUS

procitajtePre 26 godina, 1982. godine rođen je kompjuterski virus Elk Cloner Ovaj virus smatra se jednim od prvih ako ne i prvim virusom koji je zarazio više personalnih računara lociranih u domovima korisnika tj. van univerzitetskih i naučnih laboratorija. Virus Elk Cloner kreirao je tada 15-godišnji Rich Skrenta. Elk Cloner je inficirao operativni sistem Apple II računara i povremeno ispisivao poruku: “It will get on all your disks. It will infiltrate your chips. Yes it's Cloner!...” Osim toga ovaj virus bio je u stanju da se sam iskopira na flopi diskove omogućavajući lako širenje. Skrenta je najpre priređivao neslane šale svojim drugarima menjajući programski kod kopija piratskih igrica kako bi igrice prestale da rade posle nekog vremena. Kada su ga otkrili i zabranili dalji pristup njega i njegovih disketa njihovim računarima, Skrenta je došao na ideju da stvori virus koji će se automatski širiti i prenositi flopi diskom. Inficirao je školski računar i podesio da se virus kopira na svaki flopi disk koji se ubaci u njega. Tako je rođen Elk Cloner.
IBM PC kompatibilni računari morali su da ‚čekaju’ 4 godine duže od Apple računara na pojavu prve slične epidemije. (c)Brain, takođe poznat pod imenom pakistanski grip, smatra se prvim virusom za računare kompatibilne sa IBM-ovim PC računarima, a pojavio se 1986. godine. Autori ovog virusa su braća Basit i Amjad Farooq Alvi iz Pakistana čija su imena, adresa i broj telefona bili vidljivi u poruci koju je ispisivao (c)Brain virus.
Stručnjaci McAfee-a smatraju da je do današnjeg dana stvoreno više od 250 000 kompjuterskih virusa.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: