Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

TITANIK: Među nastradalima i 19 Srba

NI potonuće broda „Titanik“ 14. aprila 1912. godine, nije mogla da prođe bez Srba. Na trag nesvakidašnjeg otkrića naišao je ovih dana Žarko Dimić, istoričar iz Sremskih Karlovaca * Na listi je i nekoliko putnika hrvatskih i bosanskih prezimena
J. SIMIĆ, Izvor: Vecernje novosti
 
Prikupljajući podatke o dalekim precima iz Like za porodični rodoslov, utvrdio je da je jedan od njih bio među putnicima koji su pre 87 godina nastradali u sudaru legendarnog broda i ledene sante.
Na dno severnog Atlantika, ispostavilo se, sa oko 1.500 nesrećnih putnika, otišlo je i 19 ljudi srpskog porekla. Među njima i Dimićev predak Jovan, poreklom iz Zrmanje. On se kao 25-godišnji mladić početkom 20. veka otisnuo u pečalbu, put Amerike. Među nekoliko stotina Dimića u porodičnom rodoslovu, donedavno je uz ime tog Jovana stajao upitnik.
- Tragajući za daljom rođakom, kongresmenkom Dimićevom, nabasao sam na spisak stradalih putnika „Titanika“, koji je zauvek ostao nepotpun. Ipak, i kao takav, objavljen je neposredno posle katastrofe, u „Los Anđeles tajmsu“. Na tom spisku, na 82. mestu
po abecednom redu, pronašao sam ime Jovana Dimića - otkriva naš sagovornik, istoričar Žarko Dimić.
Dalja traganja navela su na zaključak da se Jovan, zajedno sa nekim zemljakom Stojisavljevićem, 14. aprila našao s kartom treće klase u utrobi broda. Tačan broj žrtava ove katastrofe nikada neće biti utvrđen, pošto je kompletan spisak putnika izgubljen. Procenjuje se da se na brodu nalazilo između 1.502 i 1.523 putnika.
- Duže od 20 godina tragam za Jovanom, sve misleći da ću naići na neke njegove potomke u Americi. Ni slutio nisam da je životni put okončao na „Titaniku“ - kaže Dimić.
Uz priču o 19 nastradalih Srba na „Titaniku“, na još jedan kuriozitet podseća naš sagovornik:
- Poznati ovdašnji trgovac Petar Krstić izvozio je početkom prošlog veka fruškogorska vina u Englesku i Finsku. Pokušavao je da najbolje među njima, „bermet“, „progura“ i u Ameriku. Upravo je to vino, kao slastan napitak u vinskoj karti, „krenuo“ preko Atlantika na „Titaniku“.
Najglamurozniji brod toga vremena, nazivan neuništivim i nepotopljivim, kao i putnici i posada, imali su sve najluksuznije. Nedostajala im je samo - sreća...
PUTNICI SA NAŠIH PROSTORA
NA spisku putnika treće klase srpskog porekla, pored Dimića su: porodica Čačić (Grego, Luka, Marija, Manda i Petar), Branko Dakić, porodica Orešković (Luka, Marija i Jeko), Jakob Pašić, Stefo Pavlović, Mile Smiljanić, Ivan Strilić, Jovo Uzelac, Jovan Stanković, Milan Karajić, Tido Kekić i Nikola Lulić.
Na listi je i nekoliko putnika hrvatskih i bosanskih prezimena - Josip Perušić, Hari Sadović, Kerin Balkić, Redžo Delalić, Joso Ećimović, Ignjac Hendeković, Janko Vuk i Josip Draženović.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Moguće.Pozdrav. *THUMBS UP* *ROSE*
#1, 04.04.2009 - 13:53