Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
LuCkAsTa86 blog

Koliko vodite racuna o svojoj okolini?

U danasnje vreme je sve vise i vise ljudi koji svoje smece bacaju po divljim deponijama i na mestima gde takva dela samo zagadjuju nasu okolinu. Iz tog razloga mnogi mladi se udruzuju da bi danas stali na put tom problemu  podigli svest naroda da vode racuna o tome gde bacaju svoje smece. Evo jednog primera koji bi trebao da pokaze svima da treba cuvati okolinu u kojoj se zivi jer mnogo je lepse kada je sve cisto a ne zagadjeno.... zato ukljuci se i ti u akciju i budi i ti borac koji ce da vodi racuna o ekologiji svoga mesta... Jednostavno Oplaneti se
Еко-акција „Зелене листе“
Горњи Милановац

– Око стотину младих, чланова еколошке мреже „Зелена листа Србије“, јуче су извели трочасовну акцију чишћења неколико хектара простора око Норвешке куће и оближњу шуму, одвајкада познату под називом Лазов шевар.

– Стигле су нам на мобу колеге из Алексинца, Београда, Крушевца, Књажевца, Ниша, Врања, Рашке, Ваљева и Трстеника. И ми смо у неким од ових градова њима већ помагали у оквиру пројекта „Опланети се – уклонимо депоније“. Наравно, реч је о дивљим депонијама, чији су „произвођачи“ углавном старији – рече нам Бојан Миловановић, председник милановачког еко-друштва „Оптимист“.

Норвешка кућа на ивици града је мини-излетиште Милановчана и често свратиште намерника из других крајева Србије, а Лазов шевар традиционално састајалиште љубавника. Међутим, читав простор је и огледало људске небриге, па није случајно да су млади еколози баш овде извели акцију.

Младима се „по функцији“ придружио и Слободан Лазовић, шеф овдашње еколошке канцеларије.

– У сарадњи са владом Норвешке, готово читаву општину смо покрили кантама и контејнерима за примарно одлагање смећа. Но, највећи проблем у нас је још неразвијена еколошка свест. Видите, и овде има контејнера, али око Куће српско-норвешког пријатељства и по оближњој шуми смо сакупили брдо пластичних пивских флаша, чаша, папира, крпа, металног отпада, на жалост, чак и шприцева и других наркоманских „реквизита“ – истиче Лазовић.

Чланови „Зеленог листа“ су, јуче, најавили свој еколошки караван који ће, 23. јуна, кренути из Врања, да би, чистећи успут природу, прошли кроз девет градова Србије, а завршили у Новом Саду, 8. јула, пред почетак музичког фестивала „Егзит“. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vlade84gm (32)
#1, 15.04.2009 - 19:05