Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vikica69 blog
  Uskrs je najveći hrišćanski praznik  Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer na taj dan Isus Hrist,  vaskrsnuo iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život. Zbog velikog značaja ovog događaja svaka nedelja u toku godine posvećena je Uskrsu i svaka se smatra za mali Uskrs. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Najranije može da padne 22. marta, a najkasnije 8. maja.
 Za ovaj praznik u narodu su uobičajeni mnogi lepi običaji, koji naročito vesele decu.
  Za taj dan se na Veliki Petak (prvi petak pred Uskrs), kada se obelezava uspomena na Hristovo raspece, farbaju jaja,  zato što je baš jaje simbol obnavljanja prirode i života. Obicaj je da prva jaja koja domacica ofarba budu crvne boje jer ona predstavlja Isusovu prolivenu krv. Naročito crveno jaje predstavlja radost, i to kako za one koji ga daruju drugome, tako i onome ko ga prima. Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do narednog Uskrsa i zove se cuvarkuca.
  Na sam dan Uskrsa ako gost dodje u kucu, prvo se dariva sa farbanim jajetom, pa se tek onda posluzuje ostalim ponudama. U nekim krajevima sacuvan je obicaj da se farbana uskrsnja jaja nose na grobove preminulih bliznjih sto simbolise da su svi ljudi pred Bogom jednaki i da umrli treba da osete uskrsnju radost i slavlje.
  Tucanje jajima je obicaj koji takodje veoma veseli decu, a i odraslima predstavlja zabavu. Na stolu se nalazi cinija sa ukrasenim ofarbanim jajima.Domacin privi uzima jedno jaje, a za njim ostali pristuni ukucani. Tada nastaje takmicenje cije je jaje najjace, lagano se kuckaju jaje o jaje u istu stranu pobednik je onaj cije jaje ne pukne.
  Na Uskrs se prvo jede kuvano uskrsne jaje pa tek onda ostalo jelo. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

vld (44)
zaista veoma lep blog *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *KISSING*
#1, 16.04.2009 - 11:57
16.04.2009 - 12:20