Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Tamarica blog
 Jaaaako poucna, i predivna prica :) Ja sam se odusevila.. :)
 

Колоквијум. Физика. Седим у амфитеатру и убеђујем свој ум да се сети нечега. Било чега. Термичка брзина слободних електрона на температури од 300 келвина? Шпанско село. Електрони... Подижем поглед и видим професора у дну сале. На наше жалбе како немамо довољно времена да научимо све одговорио је кратко: "Децо, ви сте уписали електротехнику." Дакле, око електрона ће ми се вртети цео живот. Поглед ми сада лута до плафона. Замишљам себе из те чудне перспективе, са плафона, а онда полако идем уназад и све сам даље.Већ видим Нови Сад, Војводина, Балкан, Европа, Земља, па још даље. Сунце и девет планета. Девет електрона и језгро у средини. Велики простор између атома и језгра, још већи између 2 атома, наелектрисање и гравитација. Одједном, све се уклапа. Цео Сунчев систем је само један атом, један делић нечег незамисливо огромног. Бесконачно мале ствари, бесконачно велике ствари. Електрон који обиђе око језгра хиљаду билиона пута у само једној секунди и Земља која око Сунца обиђе за годину дана. И шта је уопште време? Како га дефинисати? Исто као и електрично и магнетско поље... никако. И зашто онда цело постојање Сунчевог система не би било један трен? Зашто хиљаду билионити обилазак Земље око Сунца не би био једна секунда у неком великом свету?

            А онда се појављује сценарио. Џиновски кабл чији један атом чини Сунчев систем искључен је само на секунду. У тој једној секунди појављује се и ишчезава читаво човечанство. На самом истеку те секунде велика рука притиска прекидач и пали светло. У проводнику настаје струја, усмерено кретање електрона... планета и... све нестаје... и то баш пре него што сам завршио колоквијум.

            Поново гледам професора. Доктор. Стручњак. Светски човек, научник. Толике школе, образовање, знање и... чини ми се да ми нико никад није изгледао мање, на целој Земљи, електрону.

            Док предајем рад, смешкам се једва приметно, за себе. Професор се осмехне и проговори: "Ево, колега је све урадио."; "Нисам све." одговарам лаконски. Узимам индекс и излазим. А зар је битно? Ионако ће неко ускоро да притисне прекидач.


Pozzzzz od Tamarice.. ;) 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Gagyca (25)
Super prica...
#1, 16.04.2009 - 12:06
Jeste, zaista.. Hvala.. Pozz:)
16.04.2009 - 12:53