Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog
Na Veliki petak Gospod Isus Hristos je osuđen od ljudi. Ljudi su sudili i osudiliBogočovjeka kao prestupnika. Bez krivice, razapeta je na krstu najsmjernija žrtva ljubavi,za spasenje svijeta. Prikovan rukama i nogama, sa probodenim rebrom i trnovimvijencem na glavi u najvećim mukama moli, ne za sebe, već za grešnike: "Oče, oprosti im,jer ne znaju šta čine...". 20080529071151_golgota.jpgPored njega bila su razapeta dva razbojnika. Ispod krsta stajali su presveta Bogorodica -Njegova majka i sveti apostol Jovan Bogoslov. Kada se Sunce pomračilo, Isus je povikaoiz sveg glasa: 
"Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj".

Veliki petak je dan najdublje žalosti i crkva propisuje najstroži post. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti.

Svi događaji u Hristovom životu na dan koji Crkva obilježava kao Veliki petak označeni su bogosluženjima - vrijeme Hristovog hapšenja u Gestimanskom vrtu i osuđivanju na smrt, prema odluci arhijereja i starješina - jutrenje, dovođenje Isusa Hrista na suđenje kod Pontija Pilata, suđenje kod Pilata, stradanje na krstu i vrijeme smrti - Carski časovi i skidanje Hristovog tijela sa krsta - večernja služba.

Poredak časova i službi pripisuje se svetom Kirilu Aleksandrijskom koji je živio u petom vijeku, dok je kanon o raspeću Gospodnjem i na plač presvete Bogorodice djelo Simeona Logoteta, najznačajnijeg crkvenog pisca Vizantije 10. vijeka.

 

Cjelivanje plaštanice

Najsnažniji i najpotresniji događaj toga dana je cjelivanje plaštanice koju sveštenicipolažu na posebno mjesto koje predstavlja Hristov grob.

U svečanoj tišini hrišćani na plaštanici cjelivaju Hristove rane i tako se oni - grešniklanjaju Hristovoj žrtvi u ljubavi datoj.

Tajna Velikog petka je tajna Časnog krsta i Žrtve.

U nekim krajevima običaj je da se vjernici poslije cjelivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom vjerovanju, prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lijepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

 

Strašna sedmica

Nedjelja u kojoj se obilježavaju Veliki četvrtak i Veliki petak zove se još i Strašna sedmica, i u njoj se slavi uspomena na izdaju, hvatanje, odnosno hapšenje i stradanje Gospoda Isusa Hrista.

Ove nedjelje crkva zapovijeda najstroži post bez ribe i ulja, a u hramovima se obavljaju posebna bogosluženja, i poželjno je da vjernici u njima redovno učestvuju.

U ovoj nedjelji su najvažniji praznici Veliki četvrtak i Veliki petak.

Na Veliki ponedjeljak, koji se obilježava u ovoj sedmici, Crkva svjedoči o početku Hristovog stradanja i podsjeća na priče o Josifu i "neplodnoj smokvi" koja se, po zapovijesti Gospodnjoj, na ovaj dan osušila.

Noć na utorak, kako svjedoče jevanđelja, Isus Hristos proveo je u Vitaniji, ali je u utorak ujutru došao u jerusalimski hram gdje je propovijedao. Od njegovih pouka Crkva je za Veliki utorak izabrala priču "O deset djevojaka".

Na Veliku srijedu u službi pominje se "žena grešnica koja je izlila miro na glavu Spasiteljevu".

Tokom Strašne sedmice kuva se sveto miro, koje se osveštava na Veliki četvrtak.

 

FARBANjE VASKRŠNjIH JAJA

Jedan od najljepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorijenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vrijedna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji, odnosno farba na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Easter.jpg
Domaćica se najprije prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osveštane vodice vaskršnje ili bogojavljenske.

Na šporetu vri voda sa bojom varzilom, domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomjerno budu obojena.

Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Prije farbanja jaja se mogu "šarati". Nekada su se jaja šarala voskom, a u novije vrijeme izrađuju se specijalne naljepnice od papira ili plastike i one se mogu lijepiti na jaja.

1002729md6.jpg

Farbanje jaja je običaj koji je spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica, djevojka koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po Vaskrsenju, putovala u Rim da propovijeda Jevanđelje, i posjetila cara Tiberija.

Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga riječima: "Hristos vaskrse".

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.

kolumna24_3.jpg

Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve, bez obzira na to što su neki pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju.

main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=448&g2_serialNumber=1

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 24  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Srecni praznici! :-)
#4, 17.04.2009 - 15:59
Takođe.Pozzzz
17.04.2009 - 17:07
pozz Pajo,ja cu veceras da dokumentujem,kakva su mi ispala jaja ;-)
#3, 17.04.2009 - 13:01
Važi Nadice.Pozzzz
17.04.2009 - 13:13
Лепо, срећни празници
#2, 17.04.2009 - 12:08
Takođe.Pozzz
17.04.2009 - 12:58
zagibg (61)
#1, 17.04.2009 - 11:15
17.04.2009 - 11:43