Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 19. april

- Danas je pravoslavni Vaskrs, ili Uskrs, najveći hrišćanski praznik, ustanovljen u spomen na vaskrsenje Isusa Hrista, zapisano u Četvorojevanđelju u Novom zavetu, gde su opisani život i učenje Hristovo. Vaskrs je uvek prve nedelje posle punog meseca iza prolećne ravnodnevice i zato se ne praznuje istog datuma. Može pasti u periodu od 22. marta do 25. aprila prema Julijanskom (od 4. aprila do 8. maja prema Gregorijanskom kalendaru). Prethodi mu Veliki post od sedam sedmica. Vaskrs je najveći praznik u hrišćanskoj godini, jer tada Crkva doživljava centralni događaj Hristove pobede nad smrću. Kada je Isus skinut sa Krsta i položen u grob, nadgrobni spomenik je bio zapečaćen, a spolja je bila postavljena straža. Vojnici su tu stražarili i niko nije mogao da pristupi grobu. Međutim, u nedelju rano, pre zore, Hristos je vaskrsao iz mrtvih. U zoru su došle do groba žene mirosnice, koje su nosile mirisno ulje s namerom da njime pomažu mrtvo telo Hristovo. U tom trenutku zemlja se zatresla, jer je anđeo božji sleteo s neba, odvalio kamen s groba i seo na njega (to je onaj beli anđeo s freske u manastiru Mileševa). On je blagovestio ženama: Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao... Idite brže, pa kažite učenicima Njegovim da je ustao iz mrtvih. I dok su žene hitale da jave apostolima radosnu vest, srete ih na putu Isus i pozdravi ih rečima: Radujte se! Uveče, uđe Gospod kroz zaključana vrata u sobu gde se behu okupili Njegovi učenici, stade na sredinu i reče im: Mir vam. On im pokaza i ruke i noge, i rebro koje je bilo kopljem probodeno, da ne misle da je On samo duh bez tela. Svojim čudotvornim vaskrsenjem, Isus Hristos je otvorio i nama put u život večni i bez njega vera hrišćanska ne bi imala smisla.

1882. - Čarls Darvin, slavni engleski prirodnjak i fiziolog, preminuo je u 73. godini. Darvin je tvorac materijalističke teorije koja razjašnjava proces evolucije živog sveta i posledice tog procesa.

1897. - Održan je prvi Bostonski maraton. Pobednik je bio Džon Mekdermot, koji je zabeležio vreme od dva sata, 55 minuta i 10 sekundi.

1897. - Početak Šerloka Holmsa "Avanture Đavoljeg Stopala".

1932. - Vlada Jugoslavije je donela Zakon o zaštiti zemljoradnika, kojim je proglašen šestomesečni moratorijum na dugove i obustavljena prisilna zaplena imovine. Oko 709.000 seljaka dugovalo je sedam milijardi dinara, i to mahom lihvarima i trgovcima.

1934. - Širli Templ se prvi put pojavljuje na filmskom platnu, u filmu "Stand Up & Cheer".

1951. - Shigeki Tanaka, koji je preživeo napad atomskom bombom na Hirošimu, pobedio je na maratonu u Bostonu.

1967. - Bitlsi potpisuju ugovor kojim se obavezuju da će narednih deset godina raditi zajedno, što se, međutim, nije ostvarilo.

1969. - Na 51. dodeli Oskara, nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu osvajaju Klif Robertson i Ketrin Hepbern.

1971. - Siera Leone postaje republika.

1975. - Indija lansira svoj prvi satelit uz pomoć SSSR-a.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 26  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

bojanaaaaa (34)
vaistinu vaskrese druze moj, sve najbolje......pozzzzzzzzzzzzzzz
#2, 19.04.2009 - 12:13
voki52 (65)
#1, 19.04.2009 - 11:15
Neka vam kuca u veselju blista i srecno vam uskrsnuce Hrista,kao praznik zivotnog zacetka,ostale srece i napretka!HRISTOS VASKRESE!!!
19.04.2009 - 11:28