Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
Magnezijum je važan mineral koji štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava slepljivanje crvenih krvnih zrnaca
 http://www.pressonline.rs/admin/image.jpg?imageId=39005&thumb=1

Najmanje svaka deseta odrasla osoba pati od nedostatka magnezijuma. Bolni grčevi mišića u nogama, koji često nastaju u toku noći, jedan su od pouzdanih simptoma da vam nedostaje ovaj mineral.

image.jpg?imageId=39006&thumb=1slika

Dr Marija Kitić kaže da se kod većine ljudi problem grčenja mišića javlja između 45. i 50. godine života, i to dva puta češće kod žena, i objašnjava koji su uzroci nedostatka magnezijuma.

- U zemljoradnji se kao đubrivo često koristi kalijum koji sprečava apsorpciju magnezijuma, pa ga samim tim nema dovoljno u povrću. Namirnice sa puno šećera, masti i belog brašna i gotova jela sadrže veoma malo magnezijuma, a kafa, „koka-kola" i alkohol sprečavaju njegovu apsorpciju u tankom crevu. Hormoni stresa adrenalin i noradrenalin podstiču izbacivanje magnezijuma iz organizma. Za vreme fizičke aktivnosti ili u sauni znojenjem izbacujemo veliku količinu magnezijuma. Aktivni sportisti naročito imaju potrebu za većom količinom magnezijuma, pa zato obično pred takmičenja piju napitke obogaćene ovim sastojkom - kaže dr Kitić.

Svakodnevnim unošenjem magnezijuma regulišu se proizvodnja energije u ćelijama, razmena materija i rad više od 300 različitih enzima.

- Ovaj važan mineral štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava slepljivanje crvenih krvnih pločica, to jest stvaranje ugrušaka. Nervima i mišićima takođe je neophodan jer reguliše prenos nadražaja do mišića i sprečava trzaje i drhtanje, što je veoma važno za ujednačen rad srca - objašnjava Kitićeva.

Izvori magnezijuma

Tamnozeleno povrće, kao što su spanać, kelj, brokoli i avokado, veoma su dobri izvori magnezijuma. Riba, žitarice, mahunarke, crni pasulj, smeđi pirinač, sočivo, badem, kikiriki buter, banane, pšenične mekinje i pahuljuce, suve smokve, rakovi i sardine takođe su dobri izvori magnezijuma. Određena količina magnezijuma nalazi se i u vodi za piće, po definiciji tvrda voda sadrži veće količine magnezijuma.

Prvi signali nedostatka magnezijuma uključuju mučninu, povraćanje, gubitak apetita, umor i osećaj slabosti. Kod osoba kod kojih je nedostatak prisutan u većoj meri mogu da se pojave aritmija srca, srčani spazmi, promene u ličnosti, ukočenost i grčevi mišića.

- Primena preparata magnezijuma brzo pomaže jer se mišići opuštaju i bol nestaje. U dogovoru sa lekarom možete da uzimate i preparate magnezijuma u obliku tableta, dražeja, šumećih tableta ili u prahu. Šumeće tablete „biolektra" rastvaraju se bez ostatka i veoma su podnošljive za upotrebu. Terapija magnezijumom ne deluje samo tako što uklanja simptome tokom grčenja mišića potkolenice, nego i pomaže da se uzroci tegoba eliminišu jer ispunjava depoe magnezijuma u organizmu - kaže Marija Kitić.

Dnevne potrebe

Odrasloj osobi dnevno je potrebno najmanje 300 miligrama magnezijuma, ali potreba se povećava u trudnoći, kada treba unositi najmanje 400 miligrama ovog dragocenog minerala. Za vreme dojenja, dnevne potrebe iznose 450 miligrama, a tokom perioda u kojem se redovno bavimo sportom ili napornim radom najmanje 400 miligrama. Potreba za magnezijumom povećava se kod bolesnih ili osoba pod stresom.

Organizam prerađuje magnezijum tako da bubrezi prema potrebi stvaraju zalihe, a sav višak izlučuju, pa je višak magnezijuma ili trovanje njime veoma retka pojava.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

SFABICA (54)
*OK* *OK* *THUMBS UP* *YES*
#2, 24.04.2009 - 22:24
voki52 (65)
ti kao sportista najbolje znas *KISSING* *BYE*
#1, 24.04.2009 - 22:13