Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
bo88gdan blog

Čemu služi Ajnštajnova teorija relativiteta, geometrija Lobačevskog i integralni račun?

  Na ovo veoma ozbiljno i složeno pitanje moramo odgovoriti postepeno i oprezno. 
Pođimo od Ajnštajnove teorije relativiteta.

Ajnštajnova teorija relativiteta je neophodna jednom astrofizičaru da proračuna kretanje udaljenih galaksija uzimajući u obzir relativističke efekte koji su prisutni pri velikim brzinama i udaljenostima, da bi za svoje proračune dobio pare od instituta u kome je zaposlen, i da bi s tim parama mogao da kupi kola i gajbu u kojoj će povaliti neku dobru ribu. U suštini Ajnštajnova teorija relativiteta služi za povaljivanje riba.

Geometrija Lobačevskog proučava zakrivljenost prostora. Ona će poslužiti jednom drugom astrofizičaru, da prouči uticaj prolaska manje crne rupe pored sunčevog sistema na geometriju prostora u kome se nalazimo. Za taj proračun će dobiti pare od agencije u kojoj radi, pa će kupiti kola i gajbu u kojoj će povaliti neku ribu. Dakle, i geometrija Lobačevskog služi za povaljivanje riba.

I najzad da vidimo, čemu služi integralni račun. Integralnim računom se proučava promjena sistema u toku određenog vremena. Jedan inženjer u hidroelektrani koristi računarski program kojim se simulira proizvodnja električne energije u zavisnosti od protoka vode kroz turbine, zapremine vode u akumulaciji i ostalih faktora, a za te proračune je neophodan integralni račun. Naravno, ni naš inženjer neće se sa svim tim stvarima bakćat za džabe, nego će dobiti neku platu. Kad skupi dovoljno love, i on će već nekako zbaviti kola, stan i ostale neophodne rekvizite, pa će povaliti neku ribu. Zaključak, integralni račun služi za povaljivanje riba.
:))))))))))))


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Znaci iz procitanog zakljucujem nije bitno kakav si ucenik i sta radis, glavno je da imas love da mozes da privedes nesto he he :)
dobar blog bas si me nasmejao!
#1, 25.04.2009 - 12:29
ahhahahha
25.04.2009 - 16:06