Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Mogućnost novog ledenog doba

 Sadašnja neaktivnost Sunca mogla bi biti najava ledenog doba koje bi moglo poništiti klimatske posledice globalnog zagrevanja, upozoravaju pojedini astronomi.  http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/04_april/22/slobodno/ice-age-x.jpg
Sunce je u poslednje vreme palo na najniži nivo aktivnosti, kakve nisu zabeležene u poslednjih 100 godina. Na Suncu nema pega, registrovano je i vrlo malo solarnih eksplozija, a rezultati posmatranja zbunjuju astronome koji su se okupili na Britanskoj astronomskoj konferenciji, prenose mediji u Londonu.
Sunce uobičajeno prolazi kroz ciklus aktivnosti koji traje 11 godina. Kada je na vrhuncu, njegova atmosfera uzavre i dolazi do erupcija super vrućeg gasa koji na Zemlji stvaraju polarnu svetlost i eventualne probleme sa električnim sistemima, objašnjavaju naučnici.
Stručnjaci su još prošle godine očekivali početak zagrevanja.
Umesto toga, Sunce je palo na pedesetogodišnji minimum u snazi solarnih vetrova, pedesetpetogodišnji minimum u zračenju i stogodišnji minimum u aktivnosti pega.
Profesor Univerziteta u Londonu Luiz Hara je ocenila da nije jasno šta se dešava sa Suncem, niti kada će ponovno postati aktivnije.
"Nema naznaka da bi se to uskoro moglo dogoditi. Trenutno postoje naučni radovi prema kojima ćemo se uskoro vratiti u normalu. Međutim, drugi stručnjaci tvrde da ćemo ući u još jedno razdoblje dubljeg minimuma. O tome se vodi velika rasprava", objasnila je Hara.
Naučnici su zabrinuti jer je poznato da je sredinom 17. veka na Zemlji nastupilo malo ledeno doba u trajanju od 70 godina, sa nizom neuobičajeno hladnih zima koje su zahvatile severnu poluloptu Zemlje.
Sunčeve pege pojavljivale su se u tom razdoblju sporadično i izgledalo je kao da se solarni ciklus potpuno raspao.
Međutim, profesor Majk Lokvud smatra da se tako nešto neće dogoditi.
Prema njegovim rečima pažljivim posmatranjem jasno je da je Sunce doseglo svoj maksimum 1985. godine i da je ovo što se događa danas nastavak silaznog trenda solarnih aktivnosti koja se nastavljaju već nekoliko decenija.
Povezanost sunčevih minimuma sa hladnim razdobljima i mogući fizikalni mehanizmi ove pojave do danas nisu u potpunosti razjašnjeni.
 Zbog toga, astronomi i meteorolozi budno prate sve promene na Suncu i njihov uticaj na Zemlju.
Oni danas imaju na raspolaganju snažne teleskope i satelite kojima mogu pažljivo pratiti zbivanja na Suncu i nadaju se da bi ova zagonetna sprega uskoro mogla biti rešena, a eventualna buduća ledena doba predviđena na vreme.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: