Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Kina traži dobrovoljce za vakcinu protiv side

Kineski naučnici traže dobrovoljce kako bi prešli na drugu fazu ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv side na ljudima, objavila je kineska novinska agencija Sinhua. 
 http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/03_mart/23/slobodno/vakcina_v.jpg

Prva grupa od 49 dobrovoljaca, starosti od 18 do 50 godina, primila je ekperimentalnu vakcinu maja 2005. godine, devet godina nakon početka istraživanja vezanih za sidu u Kini. Kod ispitanika nisu primećeni nikakvi sekundarni efekti, a testovi imunizacije su pokazali pozitivne rezultate, izjavio Kong Vej, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.
Vakcina, međutim, mora da prođe kroz tri faze kliničkih ispitivanja pre nego što bude odobrena, prenela je Sinhua. Prva faza je vezana pre svega za bezbednost vakcine, druga za stopu imunizacije, a treća za stopu zaštite grupa sa visokim rizikom od zaraze, prenela je Sinhua.
Prema zvaničnim podacima, u Kini je krajem 2008. godine registrovano 276.630 slučajeva side, među kojima je 38.100 imalo smrtni ishod. Stručnjaci smatraju da je stvarni broj zaraženih verovatno znatno veći. Organizacija UN za borbu protiv side UNAIDS procenjuje da je u Kini između 30 i 50 miliona osoba izloženo opasnosti od zaraze virusom HIV, koji se najčešće prenosi tokom polnih odnosa.
Autor: Tanjug


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (64)
:-) :-) :-)
#1, 25.04.2009 - 20:55