Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Veliko otkriće u oblasti kardiovaskularnih bolesti: Pilula koja sprečava šlog

Supertableta „Polycap“ koju su izumeli kanadski naučnici mogla bi duplo da smanji opasnost od ubice broj jedan – kardiovaskularnih oboljenja. Kombinacija je aspirina i lekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi, snižavanju pritisak i nivo holesterola u krvi. Prema prvim istraživanjima, pilula smanjuje srčane bolesti za 60, a moždane udare za 50 odsto. 
 http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/04_april/05/slobodno/operacija-v.jpg

„Čudotvorna pilula“ sadrži pet aktivnih farmakoloških sastojaka koji se često koriste – aspirin za smanjenje gustine krvi, statin za snižavanje holesterola i tri leka za snižavanje krvnog pritiska (ACE inhibitor, diuretik i beta blokatore). U tableti je i folna kiselina za smanjenje nivoa homocisteina koji uzrokuje arterosklerozu. Ono što je najvažnije, pilula će biti jeftina jer, prema prvim procenama, godišnji troškovi pacijente bi izneli samo 15 evra.
Ispitivanje je sprovedeno u Indiji na 2.053 zdrave osobe, volontera koji imaju između 45 i 80 godina i utvrđene faktore rizika od srčanih oboljenja, poput visokog pritiska ili višegodišnjeg pušenja. Studiju u 50 indijskih centara vodio je dr Salim Jusuf, sa Univerziteta u Ontariju, a rezultati su predstavljeni ove nedelje na 58. godišnjoj konferenciji Američkog koledža za kardiologiju, koja se održava u Orlandu.
Prema prvim rezultatima, kombinovani lek izazvao je kod ispitanika sniženje pritiska i holesterola u krvi, bez neželjenih nuspojava. Pokazalo se da dovodi do tačno 48 odsto smanjenja opasnosti od moždanog i 62 odsto od srčanog udara. Istraživači veruju da će pilula „Polycap“ koju proizvodi firma „Cadila Phar­maceuticals“ smanjiti broj srčanih udara za 50 odsto, što bi na globalnom nivou značilo spasavanje miliona života.
– Koncept pilule tipa „pet u jedan“ za sve ljude koji imaju više od 55 godina star je više od pet godina, ali do sada nisu sprovedena opsežnija istraživanja. Ideja da bi ljudi mogli da popiju samo jednu tabletu koja će da im smanji rizike od srčanih bolesti izazvala je oduševljenje jer bi to moglo revolucionarno promeniti prevenciju karidovaskularnih bolesti – ocenio je Salim Jusuf, inače koautor tog kliničkog ispitivanja nazvanog TIPS.
Stručnjaci ipak upozoravaju da tabletu ne bi trebalo uzimati kao kompenzaciju za nezdrave životne navike, već kao dodatak zdravom životu. I, prema rečima dr Sare Džarvis iz istraživačkog tima, treba imati na umu da pilula neće zaustaviti artritis ili plućne bolesti, odnosno da nije lek za sve.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (65)
*THUMBS UP* *THUMBS UP*
#1, 25.04.2009 - 20:55