Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 8. maj 

- Danas je praznik Sveti apostol i jevanđelist Marko. On je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj Poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Marko je napisao Sveto Jevanđelje, koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Posejao je seme hrišćanstva po Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja je otišao u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkope i učvrstio hrišćanstvo. Svoje propovedi je potkrepljivao mnogim čudesima i dobrim delima. Stradao je od neznabožaca koji su ga uhvatili i uz silne pogrde vukli po ulicama Aleksandrije. Sav izranavljen i krvav dospeo je u tamnicu, gde mu se javio anđeo nebeski, a potom i Isus. Sutradan su ponovo počeli da ga muče, ali je on izdahnuo i otišao dušom u bolji svet.

1794. - Osnovana je prva pošta u SAD-u.

1815. - Na brdu Ljubić kod Čačka, Srbi su u Drugom srpskom ustanku do nogu potukli trostruko jaču tursku vojsku. Oko 1.500 ustanika predvodili su Miloš Obrenović i Lazar Mutap, a oko 5.000 Turaka Imšir paša, poznat kao Ćaja paša. Pobeda je ustanicima ulila silno samopouzdanje i Srbe masovno podigla na oružje.

1840. - Aleksandar Volkot patentirao je postupak za dobijanje fotografija.

1873. - Prvu knjigu o vinu, "Iskusni podrumar", na srpskom je u Beču objavio Zaharije Stefanović Orfelin; u toj knjizi je pisao o berbi grožđa, spravljanju vina i podrumarstvu. Tvrdio je da su najbolja srpska vina manastirska, pre svih karlovačko.

1886. - Farmaceut iz Atlante, dr John Styth Pemberton, otkrio je formulu za čuveni napitak - koka-kolu.

1894. - Srpski fizičar Mihailo Pupin prijavio je u Njujorku patent za konstruisanje aparata za telefonske i telegrafske prenose na veće udaljenosti.

1895. - Kina je ustupila Japanu Tajvan na Šimonisekijevom miru.

1926. - Bennett i Byrd su prvi ljudi koji su preleteli avionom Severni pol.

1962. - Trolejbusi u Londonu izlaze iz gradskog saobraćaja.

1970. - Bitlsi su objavili album "Let it Be".

1980. - Svetska zdravstvena organizacija je objavila podatak da su male boginje iskorenjena bolest.

1984. - SSSR objavljuje da njihovi sportisti neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

1988. - Fransoa Miteran je izabran za predsednika Francuske.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 19  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

#2, 08.05.2009 - 15:44
NA DANASNJI DAN
TI ZELIM PREDIVAN DAN DRUZE
#1, 08.05.2009 - 11:32
Hvala draga,takodje
08.05.2009 - 12:01