Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
czjokzvsa blog

VIKANJE NA DETE NE POMAŽE !!!

Najnovije istraživanje donelo je zabrinjavajuće podatke da na svoju decu "viče" čak 75% roditelja . Uzroci tome su stres, frustracija, umor i nezadovoljstvo roditelja, koje često kulminiraju i batinama .Ali, koliko god da ste umorni ili neraspoloženi, trudite se da što manje grdite svoje dete, jer vikanje može da dovede do dugotrajnih negativnih posledica . Povremeno vikanje smatra se normalnim ponašanjem, ali ako se roditelj u trenutku nekontrolisanog besa unese detetu u lice i izgovori pogrdne reci i uvrede, naštetice i detetovom duhu i samopouzdanju . Nikada ne kritikujte detetovu ličnost, nego samo postupak . Ukoliko stalno govorite da je bezobrazno i nevaspitano, to moze dovesti do toga da sebe smatra bezvrednim i nedostojnim ljubavi . Umesto vikanja, bolje da ga pitate šta ga muci i zašto se tako ponaša . Deca jednostavno ne znaju kako svet funkcionise i kako se ljudi medjusobno ponašaju, a upravo zbog tog neznanja mogu da budu neposlušna . Objasnite im šta sme, a šta ne sme da radi. DOBRO JE DA SA DETETOM UVEK RAZGOVARATE  KAO SA ODRASLOM OSOBOM , JER ĆE JEDINO TAKO PRIMENITI SAVETE . Deca vremenom nauče da ignorišu vikanje, pa je bolje da posegnete za zabranama, umesto da ih konstantno grdite . Mladjoj deci zabranite izlazak iz sobe na kratko vreme, a starijoj uskratite igranje igrica ili gledanje TV-ije . Smirenim tonom zatražite od deteta da prestane da bude neposlušno, a ako to ne uradi, najavite zabranu . Ako ni tada ne prestane, ostvarite ono sto ste obećali, jer vas ni u buduce nece slušati ako popustite . Da bi se privukla detetova pažnja dozvoljeno je povisiti glas, ali dalje vikanje i vredjanje -- izbegavajte . Kontrolisite sopstveni bes i pokušajte sve da okrenete na šalu. Ako se dete i dalje ponaša neprihvatljivo, pokušajte da mu odvratite pažnju pesmicom koju voli ili nekom igricom . Važno je samo da prodje trenutak u kojem biste najradije VRISTALI !!!


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

matori (48)
na žalost ne uspevam uvek da izbrojim ni do 6
#1, 14.05.2009 - 10:35
Momčino , oni ne vide sta se dešava u našim glavama, a mi smo tu da ih usmeravamo -- jer svi želimo da im njihovo SUTRA -- BUDE LEPŠE i STALOŽENIJE od našeg DANAS !!!
14.05.2009 - 11:00