Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 Biografija grupe "Buldožer *  

Novembar 2006.

Nukleus sastava Buldožer nastao je početkom sedamdesetih godina kada je gitarista i pevač Boris Bele osnovao grupu "Sedem svetlobnih let" (Sedam svetlosnih godina) u kojoj su svirali klavijaturista Borut Činč, basista Andrej Veble, gitarista Dušan Žiberna (kasnije u Pankrtima), i pevač Andrej Trobentar, kasnije lider sastava "Na lepem prijazni".  Prvi veći uspeh postigli su na festivalu BOOM 74. a njihova pesma "Krinko razkrinkaj" objavljena je na živom albumu sa te smotre. Bez većih ambicija počeli su da rade sa Markom Breceljem (ex Krik) koji je u to vreme snimio solo LP "Coctail" (RTV LJ 1974.).

buldozer.jpg

Početkom 1975. godine Brecelj je predložio Beleu da nastupe kao duet na Opatijskom festivalu. Nisu stigli do finala, ali od marta 1975. godine počeli su da nastupaju pod imenom Buldožer po ideji Borisa Belea koga je inspirisalo jedno delo slovenačkog pesnika i njihovog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Volariča Fea. Originalnu postavu grupe činili su, pored Brecelja i Belea, Borut Činč, Andrej Veble, Uroš Lovšin (gitara) i Štefan Jež (bubnjevi). Prvi veći nastup imali su na BOOM festivalu u Zagrebu iste godine. Tada su se za njih zainteresovali urednici iz Jugotona, ali su pregovori bili bez uspeha. Članovi grupe su se odlučili za PGP RTB jer su procenili da će njihova vrsta humora imati dobar odjek u Srbiji.

Avgusta 1975. godine u ljubljanskom studiju "Akademik" su započeli snimanje debi albuma "Pljuni istini u oči" i on je izašao u decembru. Serija za to vreme vrlo neobičnih kompozicija "Yes, my baby, no", "Ljubav na prvi krevet", "Blues gnjus", "Život je feferon", kao i efektan omot u obliku novine sa njihovim otkačenim žurnalističkim radovima, učinili su da prvi tiraž plane za kratko vreme. I pored interesovanja publike, PGP RTB je odugovlačio sa doštampavanjem ploče, jer su neke stvari na omotu i u pesmama "bile sporne  U prvo vreme nisu bili najbolje prihvaćeni ni u Sloveniji, tako da su im koncerti često otkazivani. Ipak, oni su prva slovenačka grupa koja je u ljubljanskoj hali "Tivoli" održala koncert i to juna 1976. godine, pod nazivom "Povratak otkazanih".

Oktobra 1976. godine snimili su u Novom Sadu, opet za PGP RTB, album "Zabranjeno plakatirati" u postavi koju su pored Brecelja, Belea, Činča i Lovšina, činili novi članovi basista Vili Bertok i bubnjar Tone Dimnik. Snimci su se u toj firmi kiselili godinu dana, sve dok ih nije otkupio slovenački Helidon i objavio novembra 1977. godine. Na tom albumu su kroz pesme "Helga", "Jeste li vidjeli djevojčice" i "Dobro jutro, madam Jovanović" potvrdili sklonost ka crnom humoru i sarkazmu.

Psihodelična verzija pesme "Ne brini, mama" sa te ploče, urađena je 1992. godine za film "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića. Zatim je Bele otišao u vojsku, Lovšina su zamenili novi gitaristi Janez Zmazek i Dušan Žiberna, a došao je i novi bubnjar Dušan Vran. Ubrzo je u vojsku otišao i Brecelj. Marta 1978. godine nastupali su kao predgrupa na koncertima sastava Dr Feelgood po Jugoslaviji. Septembra iste godine postavili su osnovni koncept sledeće ploče "Izlog jeftinih slatkiša" a u isto vreme su dobili ponudu da za film "Živi bili pa vidjeli" Milivoja Puhlovskog i Bruna Gamulina urade muziku. Kao "statisti sa posebnim zadatkom" u filmu su glumili koncertno izvođenje pesme "Novo vrijeme" u zagrebačkom klubu "Lapidarij".

Marta 1979. godine napustio ih je Marko Brecelj da bi se posvetio osobenoj samostalnoj karijeri. Ovaj razlaz su mnogi protumačili kao sumrak Buldožera, ali su se prevarili. Juna meseca im se pridružio zagrebački književnik i gitarista Davor Slamnig, a Bele je preuzeo ulogu glavnog pevača. Uoči filmskog festivala u Puli objavili su maksi singl sa muzikom iz filma "Živi bili pa vidjeli" a iz novina su saznali da su dobili Zlatnu arenu. U konkurenciji za Zlatnu arenu bilo je i Bijelo dugme, pa su tvrdili da su skromno potplatili žiri. Zbog obaveza prema Armiji, iz grupe je otišao basista Vili Bertok, a mesto su ponudili starom članu doktoru Vebleu. Budući da je radio u mariborskoj bolnici, poziv je prihvatio kao dobrodošlo osveženje.

Početkom 1980. u ljubljanskom studiju "Tivoli" snimili su ploču "Izlog jeftinih slatkiša". Ona im je donela prvi radijski hit "Žene i muškarci", ali i zapažene "Okrutni bogovi Istoka", "Slovinjak punk", "Boogie za prijatelja" (na tekst Ivana Volarića). Prvi put su ostvarili formu trominutnih pesama uz čitavu smešu različitih žanrova. Iako je kao autor dela tekstova potpisan Marko Brecelj, jasno je da su kičmu grupe činili Bele i Činč koji su uradili i produkciju. Posle drugarske saradnje sa Pankrtima, Činč je septembra 1980. godine otišao na odsluženje vojnog roka. Na koncertima povodom nove ploče zamenio ga je saksofonista Lado Jakša (koji se odlično snalazi i za orguljama), muzičar sa dugim jazz pedigreom. Dodatno pojačanje na nastupima bila je atraktivna crnka, foto-model Tatjana Hartman Beba. Tokom izvođenja pesme "Žene i muškarci", na bini se pojavljivala u čarapama sa podvezicama, a tokom biseva je svlačila gotovo sve sa sebe. U to vreme Boris Bele je dobio posao urednika u Helidonu, pa je organizovao otkup njihovog prvog albuma od PGP RTB-a. Reizdata, ploča je opet odlično prošla na tržištu. Da se Bele dobro snašao u ulozi urednika, potvrdilo je objavljivanje ploče grupama kao što su Na lepem prijazni, Film, Lačni Franz, Luna, Mizar, Let 3, KUD Idijoti i drugima.

Davor Slamnig otišao je iz grupe, a u bend se vratio gitarista Janez Zmazek. Sa njim su oktobra 1981. godine snimili rockabilly orijentisan mini LP "Rok end roul" na kome su pored prepeva rock’n’roll standarda "Blue suede shoes" ("Plesne cipele") i njihove pesme sličnog stila. Tom pločom učinili su prvi pravi zahvat u revival u tadašnjoj jugoslovenskoj rock muzici. Na zagrebačkim koncertima početkom 1982. godine snimili su dupli živi album "Ako ste slobodni večeras" na kome su duhovite Beleove najave i razgovori novinara Dražena Vrdoljaka sa razdraganim članovima i članicama publike. Među reprezentativnim materijalom su čak četiri verzije pesme "Helga", prepev pesme "Roll over Bethoven" prilagođen u "Ko jebe Buldožer", ali i blesavi duet braće Huberta i Črtomira koji urlaju "Hey Joe" i "Another Freak in the Hall" u duhu tvrdih crnogorskih napeva… Na ploči su naravno i pesme iz minulog rada Buldožera.

Sledeći studijski album "Nevino srce" objavili su krajem 1983. godine kumujući mu podnaslovom "Nova zbirka ljubavnih i rodoljubivih pjesama". Na toj ploči se već osetio kreativni zamor, ali su zablistali u pesmama "Slovenija", "Mrtvaci" i "Smrt Morisona Džima" urađenoj u prepoznatljivom epskom desetercu.  Po objavljivanju ploče nameravali su da naprave pauzu od godinu, dve ali ona je potrajala punu deceniju. Bele se 1984. godine preselio u Beograd gde je radio kao predstavnik Helidona, dr. Veble se posvetio medicini, Činč je otvorio studio, a Dušan Vran je tezgario po moru i Italiji. Davor Samnig je sa Mirom Furlan snimio ploču "Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga" (Helidon 1983.). Autor muzike i tekstova je najvećim delom bio Slamnig, a grupu su uz njega i Miru činili basista Žarko Mandić i bubnjar Radovan Lučić.Buldozer_Krizanke_Ljubljana.jpg

Koncert na Križankama u Ljubljani 23. septembra, 2006.

Krajem 1989. godine izašao je kompilacijski CD Buldožera "Nova vremena" sa pesmama iz perioda od 1975. do 1983. godine.  Početkom devedesetih Buldožer je povremeno vežbao i postepeno su nastajale nove pesme za povratničku ploču. Krajem 1995. godine je izašao CD "Noć". U postavi Bele, Činč, Lovšin, Vran i uz novog basistu Vena Jemeršiča (dr. Veble je u međuvremenu postao šef odeljenja za nuklearnu medicinu), predstavili su se u staroj formi. Na ploči je materijal koji je nastajao tokom poslednjih pet godina (otpevanih na slovenačkom i hrvatskom jeziku) a jedna od najstarijih "Vojno lice" potiče iz 1991. godine. Povratak na scenu obeležili su serijom koncerata, a na nekim nastupima im se priključio Vlada Divljan. Zatim su se ponovo povukli sa scene.

U jesen 2006. godine opet su se vratili serijom nastupa i box setom "Lik i djelo" sa svih osam ploča.

www.buldozer-band.com

 

Diskografija Singlovi Albumi

"Rastem"/"Svaki čovjek ima svoj blues" (RTV LJ 1975.)
"Žene i muškarci"/"Slovinjak punk" (Helidon 1980.)

"Pljuni istini u oči" (PGP RTB 1975.)
"Zabranjeno plakatirati" (Helidon 1977.)
"Živi bili pa vidjeli" (mini LP Helidon 1979.)
"Izlog jeftinih slatkiša" (Helidon 1980.)
"Rok end roul" (mini LP Helidon 1981.)
"Ako ste slobodni večeras" (Helidon 1982. dupli živi)
"Nevino srce" (Helidon 1983.)
"Nova vremena" (Helidon 1989. kompilacija)
"Noć" (Helidon 1995.)
"Lik i djelo" (Racman 2006. box set)

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 11  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (65)
#4, 29.05.2009 - 19:19
U kume tek stigla s posla , ko bre sve ovo da cita
Svratim kasnije
pusaaa....
#3, 29.05.2009 - 15:41
#2, 29.05.2009 - 13:03
garbin (56)
svaka ti čast...marko brecelj je sad mestni svetnik u mestnoj opštini kopar i vodi omladinski klub za alternativnu muziku...
#1, 29.05.2009 - 10:01
Hvala druze,pozdrav
29.05.2009 - 10:34