Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog
 Zadužbina Bogdana Dunđerskog,Bečej
Odmor u dvorcu Dunđerskih Hotel okružuju veliki park, uređene staze za šetnju,igralište za decu i dva teniska terena. Više od polovine imanja nekada je zauzimala ergela, koja je pre rata imala oko 1.400 rasnih konja

Vojvođanske ravnice, site i dremljive, i u toku jeseni okupe brojne turiste koji žele da bar na trenutak dotaknu stare đermove, vide salaše i sretnu po koji stari fijaker. Romantične duše najviše uživaju u prizorima starih zdanja, kao što je dvorac Dunđerskih, čije prekrasne parkove u ovo doba godine već polako pokriva požutelo lišće.

Velelepni posed, smešten u neposrednoj okolini Bečeja pod novim imenom hotel „Fantast“, i dalje nosi duh starih vremena i tajne graditelja, veleposednika Bogdana Dunđerskog. Legende o njegovom životu, porodici i bogatstvu danas uglavnom prepričavaju kustosi koji se trude da, uz obilazak imanja, na što bolji način dočaraju glamur starog dvorca.

Grofovska porodica Dunđerski s početka 19. veka iz Hercegovine nastanila se u tada austrougarsku Vojvodinu. Bogdan Dunđerski bio je, bez sumnje, najzanimljivija ličnost, za razliku od ostalih koji su bili nastanjeni u Novom Sadu. Veći deo života proveo je na svom imanju kod Bečeja. Tamo je pre jednog veka, sledeći svoje snove, sagradio dvorac koji je odslikavao svu moć i bogatstvo. Nikada se nije ženio, a kako se i danas prepričava, imao je tri velike ljubavi, žene, konje i vino.

BOGORODICA SA MARINIM LIKOM

Jedna od ljubavi Bogdana Dunđerskog bile su žene, a najveća Mara, supruga kovača koji je radio na posedu. Zanatlija je na imanju često boravio u pratnji svoje žene, ne sluteći da će se njegov poslodavac zagledati baš u nju. Bogdan je vremenom, potpuno zanesen Marinom lepotom, rešio da pronađe način kako da je odvoji od muža, pa je kovaču dao 21 jutro zemlje i nešto novca. Kovač je otišao i, kako kažu, otvorio radionicu u Srbobranu, a Mara je ostala da godinama vodi veleposednikovo imanje. U znak velike ljubavi prema njoj, Bogdan joj je podigao kuću pored dvorca (današnji mali kaštel hotela), a njen lik i danas živi na ikoni Bogorodice u kapeli u blizini dvorca.

VENČANJA U KAPELI SV. ĐORĐA

U okolini dvorca nalazi se i kapela Sv. Đorđa, koja je takođe jedna od Bogdanovih zamisli koje su pretočene u stvarnost. U grobnici počiva i veleposednik, koji je preminuo krajem 1943. godine. Dvanaest ikona na ikonostasu, „Tajna večera“ iznad ulaznih vrata i tri mozaika na portalu delo su akademskog slikara Uroša Predića, inače Bogdanovog velikog prijatelja. Turisti koji danas posećuju kapelu mogu da se dive radu visoke umetničke vrednosti, a kako je kapela, nakon različitih sudbina koje su pretile da je unište, ponovo osveštana, tu se i danas organizuju krštenja, a ovo romantično mesto privlači i sve veći broj mladenaca koji se venčavaju u kapeli Svetog Đorđa. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (65)
#1, 02.06.2009 - 19:49