Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Superhic blog

Zašto život nije kao u bajkama


Zašto život nije kao u bajkama
  "Razlika između mene i tebe je, osim u godinama, u tome što sam ja bajke čitala, a ti si ih gledala. Sve drugo je isto - svi mi želimo bajkovit život i princa na belom konju. U vreme moje babe bilo je i belih konja i prinčeva. Doduše, ona je viđala samo one prve. Ove druge, sumnjam, da je sretala.
U vreme tvoje babe, takođe, bilo je belih konja (na njima su ujahivali pobednici), ali su prinčevi proterani. U moje vreme već nije vilo konja, ni belih ni dugačijih, ali je bilo prinčeva. Samo su se pisali pod navodnicima. Prinčevo prevozno sredstvo moglo je da se kupi i u beloj boji (ako baš insistiraš na doslednosti, a konji koji su ga vozili bili su premazani svim bojama.
Nemam nameru da te tešim - svaka od nas mora da preleži tu vrstu boginja. Hoću samo da ti objasnim kako je nastao nesklad između bajki i života - bajke su se prerano završavale. Seti se samo kako se završava Snežana i 7 patuljaka. Dolazi princ, odvodi je u dvorac i... kraj...
E, sad, stiže ona u dvorac, prelepi sunčani dan zamenjuje kiša sa olujnim vetrom i dvorac počinje da prokišnjava. Snežana ređa šerpe po podu (posluga je otišla, jer već 3 meseca nisu primili platu) i žuri da princu spremi večeru. Za večerom ustanovi da razmaženi princ nije zadovoljan odbičnom hranom koju su vredni patuljci obožavali. Reč po reč, i večera završi kao hrana za psa (koji je lovački, dakle, takođe sa pedigreom i kao takav, naviknut na mnogo bolju hranu). Odu oni u krevet po kojem su raspoređene šerpe (koje jadnu Snežanu podsete na večeru), a princ odmah pita sa kojim je od patuljaka spavala. Možda sa svima, brine se on, i to svakog dana sa drugi, što da ne, 7 dana, 7 patuljaka... Otpatiće Snežana. Princ se izvni i sledeće godine se rodi prestolonaslednik. I šta? Isti LJutko - prgav i velikog nosa. Toliko o bajci.
A sećaš se Lepotice i zveri? Ona, posle mnogo zajdničkih dana, odluči ga, ipak, poljubiti, on se pretvori u princa i oni se venčaju. Kad, ne lezi vraže, poljubac nije promenio zver u njemu. Lepotica pokušava i dalje, ljubi ga svakog dana (noću ne može jer on spava u štali), ali zver počinje da pije i da je bije. Pod takvim okolnostima, naravno da nema naslednika. Aha, ona je dakle nerotkinja, znala je to još na početku, zato ga je poljubila, ako je bio zver, nije glup, šljus!
Pepeljuga je tek prava bajka, daje satisfakciju za loš život bez majke i ljubavi, za život pun nepravde i zlostavljanja. Ali, tu je staklena cipelica, dolazi princ i odvodi je u bolji život. Od početka mi je bilo sumnjivo kako to da se posle ponoći sve vratilo u prvobitno stanje (bundeve, miševi, pocepana haljina), samo je ostala staklena cipelica. Ali, ja sam ga provalila - princ je fetišista, pali se na cipele. A Pepeljuga mu je bila potrebna iz nekih drugih razloga - da ga služi dok se on zabavlja sa svojim mladim pažom i pije vino iz njene staklene cipelice. I da u javnosti glumi njegovu princezu. I, tako je Pepeljuga nastavila da živi svoj stari život: pospremala je za nevaljalim Princom i njegovim raspusnim društvom, nedeljom su joj u goste dolazile ružne sestre sa još ružnijim muževima i razmaženom decom, a ona je prala, kuvala, prala...
A tek ona Uspavana lepotica... Zar ne misliš da je malo prenagljeno udati se za prvog koji te probudi? Zamisli nju koja je 100 godina sanjala svog duga iz detinjstva (sina njihove sluškinje), a morala da pođe sa nekim nepoznatim princom. (Da li si primetila da prinčevi nikada nemaju vlastita imena? Svi su tako bezlični, princ ko pric, jedina je razlika da li to bio oduvek ili je to postao od zveri ili žabe)
Bolje da je nije ni probudio u kakvu ju je noćnu moru uveo. Sve je počelo kad su je doveli u njegov dvorac i predstavili Kraljici Majci. Može ona da bude 100 puta kraljica, ali majka je majka. Prvo joj nije bilo jasno kako je to njen sin odabrao ženu bez pitanja, pa još uspavanu. Mora da je mnogo lenja kada je mogla da spava 100 godina. Ta će sigurno nastaviti da se izležava do podne. I za sve te godine, ona nije ni ostarila, što je zgodno (možda će joj odati tajnu), ali su joj haljine toliko izašle iz mode da se oblači kao neka budala. Osim toga, ako je sama bila toliko nedokazana da, i pored zabrane, nađe jedino vreteno u kraljevstvu, ona sigurno neće umeti da vaspitava decu. More, zažaliće ona što se uopšte probudila.
Naravoučenije: ako vidiš žabu ili zver, ne ljubi ih nizašta na svetu. Sumnjam da ćeš ih preobraziti. I, svakako, pazi na grašak - svako jutro prijavi da te nešto žulja, jednom će to biti tačno.....


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 4  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline Superhic
Srbija, Braničevski okrug, Malo CrnićeBlogovi: tagovi
nema tagova