Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
blog
Necete  verovati,ali ja sam se rodio na dan svije slave 12 septembra,tako da taj dan imam dva razloga za slavlje,a kako mi je kum zavrsio bogosloviju,nije bilo dvoumljenja oko imena. Kaze kum,rodio se sa imenom. Kao sto obecah,evo malo podataka o ALEKSANDRU NEVSKOM

 

Sv. Aleksandar Nevski
12/09/

Danas Srpska pravoslavna crkva slavi svetog ruskog kneza Aleksandra  Nevskog. Zapravo, današnjeg dana se odigrao prenos njegovih moštiju po naređenju cara Petra Velikog iz grada Vladimira u Petrograd, 1724. godine.

Aleksandar je bio sin ruskog kneza Jaroslava, rođen 1220. godine. U najteže vreme ruske istorije, kada su zemlju napadale mongolske horde, švedska vojska i nemački riteri, istakao se kao veliki hrišćanski vojskovođa, podvižnik i molitvenik i zaštitnik ruske zemlje. Pobedio je 1240. Šveđane na reci Nevi, otuda mu naziv Nevski, a kroz dve godine tevtonske vitezove na Čudskom jezeru. Vladao mudro 27 godina. Pred smrt se zamonašio dobivši ime Aleksej i upokojio se u 43. godini života, 1263. godine. Pribrojan zboru svetih polovinom 16. veka. Glavni mu je praznik 6. decembra, kada ga slavi cela Rusija. Mnoge ruske crkve, posebno u rasejanju, njemu su posvećene.

Kralj Aleksandar ga je smatrao svojim zaštitnikom i u Beogradu postoji crkva posvećena ovom svetitelju, podignuta tridesetih godina prošlog veka.

U našem narodu ima porodica, doduše malobrojnih, koje slave današnji dan kao svoju krsnu slavu. U Crnoj Gori ovaj praznik zovu Lesendrovdan. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ELBA (55)
#1, 12.06.2009 - 10:56
 

Blogovi: tagovi
nema tagova
Arhiva unosa