Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog

Krivi toranj u Pizzi (italijanski) Torre pendente di Pisa ili jednostavno Torre di Pisa), je zvonik katedrale smeštene u delu Pize,Italija, koji se zove Kampo de Mirakoli (Campo dei Miracoli).

Zvonik je trebalo da bude potpuno vertikalan, ali je počeo da se krivi neposredno posle početka izgradnje tornja u avgustu 1173. godine. Visina tornja od zemlje do niže strane je 55.86 metara, a od zemlje do više strane je 56.7 metara. Debljina zidova pri dnu je 4.09 m, a pri vrhu 2.48 m. Toranj je iskrivljen za 5,5%.Težina tornja je procenjena na oko 14,453 tona. Zvonik ima 294 stepenika.

**************

  Izgradnja tornja 

Temelje tornja je postavio čuveni arhitekta Bonano Pisano (Bonanno Pisano)

1173godine i na njemu radio do 1185 kada je iznenada nestao, ostavljajući građevinu sa samo tri i po sprata visine. Ne postoje tačni podaci o tome da li je Bonano zaustavio radove zbog toga što je shvatio da se Toranj naginje ili je možda umro. Tako je Toranj, napola završen, stajao punih 90 godina sve dok drugi arhitekta, Guljeljmo de Instrik, nije odlučio da se angažuje na ovom projektu. Godine1250 čak nekoliko arhitekata je pokušalo da ga ispravi, ali je on i dalje tonuo. Izgradnja je dovršena 1360. godine.

450px-Leaning_Tower_of_Pisa.jpg

Ispravljanje tornja 

Do 1990. godine, toranj Pizi se toliko nakrivio da su zvaničnici morali da ga zatvore za posetioce i pokrenu sanacione radove. Inženjeri su uspeli da smanje nagib za 44 centimetra, vrativši toranj u položaj koji je imao 1830. godine. Krivi toranj u Pizi ponovo je otvoren za posetioce i turiste u decembru 2003. godine.

Kada su inženjeri započeli poduhvat, prvo su zbog obezbeđenja opasali kolosa jakim čeličnim užadima. Toranj se i dalje naginjao i jedini način da se on učvrsti i u takvom položaju ostane i sledeći milenijum, bio je da se temelji iznova naprave. Stručnjaci su veoma oprezno kopali ispod tornja vadeći velike količine zemlje. Zatim je toranj ispravljen uz pomoć nekoliko tona teških tegova.

"Vratili smo svetu jedno od najvrednijih umetničkih dela", rekao je arhitekta Mikele Jamiolkovski. "Spasilačka akcija" koštala je preko 50 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

180px-Pisa.tower04.jpg
 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 21  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Rockman (50)
Sve te lepe građevine u svetu treba čuvati... kada dođu moji Marsovci da imaju šta videti... hehehe
#1, 15.06.2009 - 10:40
Pozdrav druže.
15.06.2009 - 12:07