Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 15. jun piksel.gif

- Pedesetog dana posle Uskrsa je veliki praznik Duhovi ili Trojice. Ovaj praznik naziva se još i rođendanom novozavetne Crkve Hristove na zemlji, jer je Gospod Isus Hristos na ovaj dan ispunio obećanje dato apostolima da će biti sa njima do kraja sveta i poslao im je silu Duha Svetog u vidu plamenih jezika. Apostoli su posle ovog događaja počeli neustrašivo da propovedaju Hristovu veru po celom svetu i činili su čuda kao što je činio i Hristos. Tog dana se u Jerusalimu krstilo 3.000 ljudi pošto je poverovalo, i to je prva Crkva koja se odatle i od tada počela širiti po celom svetu. Vera se širi propovedanjem, življenjem po zapovestima Božjim, a član Crkve Hristove postaje se krštenjem.

1215. - Engleski kralj Jovan Bez Zemlje potpisao je Veliku povelju slobode (Magna Carta Libertatum), kojom je dao povlastice plemstvu i sveštenstvu. Nakon potpisivanja ove povelje, počinje borba plemstva protiv kraljevog apsolutizma i borba za ustavnost.

1844. - Kompanija "Goodyear" patentirala je proces vulkanizacije gume.

1862. - Turski vojnici su kod Čukur-česme u Beogradu iz obesti ubili srpskog dečaka Savu, a zatim i oficira i tumača koji su predvodili srpsku patrolu, što je zapalilo varnicu sukoba. Turci su potom s Kalemegdana - u pokušaju da silom očuvaju pozicije u Srbiji - tri dana bombardovali Beograd. Kod Čukur-česme podignut je spomenik poginulom dečaku, delo srpskog vajara Simeona Roksandića.

1869. - John Wesley Hyatt patentirao je celuloid, plastičnu masu koja danas ima široku primenu; fotografski filmovi su npr. najvećim delom sačinjeni od celuloida.

1896. - Cunami (okeanski talasi ogromnih razmera i visine 15-30 metara) koji su zahvatili plažu Sanriku u Japanu prilikom proslave šintoističkog praznika, usmrtili su 27.000 ljudi, 9.000 povredili i uništili oko 13.000 kuća.

1907. - Počela je Druga haška mirovna konferencija, na kojoj su 44 države, uključujući Srbiju i Crnu Goru, usvojile 13 konvencija i jednu deklaraciju, kojima su prvi put znatnije kodifikovana pravila međunarodnog običajnog, posebno ratnog prava.

1910. - Srpski student prava, Bogdan Žerajić, ubio se posle neuspelog atentata u Sarajevu na poglavara okupirane Bosne i Hercegovine, austrougarskog generala Marijana Varešanina. Njegova žrtva bila je primer za revolucionarnu nacionalističku omladinu iz pokreta "Mlada Bosna", koji je 28. juna 1914. organizovao atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

1924. - Auto-kompanija "Ford" proizvela je svoj jubilarni 10-milioniti auto.

1924. - Indijanci su proglašeni državljanima SAD-a.

1975. - Košarkaši Jugoslavije su na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvojili titulu prvaka, pobedom nad reprezentacijom ŠSR.

1977. - U Španiji su održani prvi slobodni izbori od 1936. godine.

1989. - Kraljica Elizabeta proglasila je vitezom Ronalda Regana.

1990. - Održana je premijera filma "Dik Trejsi" sa Madonom i Vorenom Bitijem u glavnim ulogama.

1992. - Srpski pisac Dobrica Ćosić, dugogodišnji disident pod režimom Josipa Broza, izabran je za prvog predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Na položaju šefa države nije ostao tokom celog mandata - Savezna skupština mu je 1. juna 1993, na inicijativu Srpske radikalne stranke, izglasala nepoverenje, pod optužbom da je kršio Ustav, što u debati nije potkrepljeno dokazima.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 17  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

darchyyyy (26)
mhmhmh...na danasnji dan sam se i ja prwi put zaljubila ludo ludo...pre 3 god...))++++
#1, 15.06.2009 - 12:34
Lepo,ja zaboravih datum kad sam se prvi put zaljubio,ha,ha...
15.06.2009 - 15:16