Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 Dogodilo se na današnji dan - 16. jun

- Danas je dan Vojske Jugoslavije. Tog dana 1876. (prema tada važećem Julijanskom kalendaru), Srbija i Crna Gora sklopile su vojni savez protiv Otomanskog carstva.

1686. - Hamurabi Veliki, car Starog vavilonskog carstva, umro je u Vavilonu. On je izdao Hamurabijev zakonik, prvi zbornik zakona u ljudskoj istoriji, pisan klinastim pismom na kamenom stubu visokom 2.25 metara, koji se danas čuva u Luvru. Zakonik sadrži niz stogih i svirepih odredbi čiji je cilj bio da učvrste imovinske i vladajuće pozicije robovlasnika. Hamurabijev zakonik pruža istoričarima dragocene podatke za studiranje strukture vavilonskog ranorobolasničkog perioda.

1852. - U Novom Sadu je štampan prvi broj lista "Serbski dnevnik", s književnim dodatkom "Sedmica", koji je potom izlazio 12 godina; bio je jedan od retkih slovenskih listova u Austrijskoj carevini. U ovom listu, koji je pokrenuo i izdavao Danilo Medaković, sarađivali su najbolji srpski pisci. Kad je 1859. Medaković prešao u Srbiju, urednik lista postao je Jovan Đorđević.

1922. - Henry Berliner demonstrirao je svoj helikopter američkom birou ľa aeronautiku. Helikopter je inače dugo usavršavan, pa je tek od Drugog svetskog rata stekao širu primenu u vazduhoplovstvu.

1930. - Umro je srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. s Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke, više puta bio ministar prosvete i jednom premijer. Dela: monografija "Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića", stari srpski pisani spomenici "Miroslavljevo jevanđelje", "Stari srpski natpisi i zapisi" (šest knjiga), stari letopisi, dela Vuka Karadžića, uključujući "Vukovu prepisku", udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u 15. i 16. veku, o arhiepiskopu Danilu.

1944. - Na Visu je u Drugom svetskom ratu postignut sporazum jugoslovenske kraljevske izbegličke vlade - koja je bila pod snažnim pritiskom zvaničnog Londona - i Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koji su potpisali dr Ivan Šubašić i Josip Broz. Tim dokumentom predviđeno je da izbegličku vladu formiraju demokrate nekompromitovane saradnjom s okupatorom i izjavama protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Dogovoreno je i da izbeglička vlada prizna tekovine narodnooslobodilačke borbe, organizuje pomoć i osudi izdajnike, a da o obliku vladavine bude odlučeno posle oslobođenja Jugoslavije, što je komunistima omogućilo da prigrabe apsolutnu vlast, jer su posleratni izbori bili farsa.

1955. - Papa Pije XII isključio je iz crkve argentinskog predsednika Huana Perona. Peron je nešto ranije odvojio crkvu od države i prvi put uveo svetovnost u crkve, što je izazvalo ogorčen otpor crkve i dovelo do pobune koja je ugušena.

1961. - Poznati ruski baletan, Rudolf Nurujev, emigrirao je u Pariz.

1963. - Valentina Tereškova postala je prva žena koja je odletela u svemir.

1989. - Održana je premijera filma "Isterivači duhova 2". 
Interesantno
pozitivni glasovi: 14  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

macic83 (35)
#3, 16.06.2009 - 12:14
#2, 16.06.2009 - 10:21
16.06.2009 - 11:21
voki52 (65)
poz... prijatelju
#1, 16.06.2009 - 10:08
Dobar dan prijatelju
16.06.2009 - 10:09