Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 18. jun 

1583. - Ričard Martin iz Londona postao je prva osoba koja je dobila novac na osnovu ugovora o životnom osiguranju.

1799. - Rođen je Vilijem Lasel, engleski amater astronomije koji se usavršio u izradi teleskopa i uspeo da otkrije najpre Neptunov satelit, a potom Saturnov osmi satelit i, još kasnije, dva Uranova satelita. S privremene opservatorije na Malti, teleskopom od četiri stope u prečniku, otkrio je preko 600 novih maglina.

1812. - SAD su objavile rat Velikoj Britaniji.

1815. - Odigrala se bitka kod Vaterloa, mesta u Belgiji u blizini Brisela. Bio je to sukob francuskih snaga pod Napoleonom, s jedne, i engleskih, nemačkih i holandskih snaga pod Velingtonom, sa druge strane. Ujedno je to bio i poslednji Napoleonov pokušaj da po povratku sa Elbe potuče razdvojene saveznike. Bitka je završena francuskim porazom, zbog čega je Napoleon bio prinuđen da abdicira.

1853. - Umro je srpski pisac Branko Radičević, romantičarski lirski pesnik mladosti, ljubavi i patriotskog zanosa. Kao oduševljeni pristalica jezičke reforme Vuka Karadžića, prvi je počeo da peva na narodnom jeziku i u duhu srpske narodne poezije, označujući pesničkim slobodama prodor u novu epohu. Pesme su mu pune vedrine, vitalnosti, vragolanske žudnje i uživanja u prirodi, ali je u nekima predosetio sopstvenu ranu smrt. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču, gde je studirao prava i medicinu i ušao u najuži krug Karadžićevih pristalica i prijatelja. Mladost je proveo u Sremskim Karlovcima, čije su lepote, posebno uzvišenje Stražilovo, postale njegova lirska inspiracija. U najpoznatijoj pesmi, "Đački rastanak", opevao je Karlovce i mladalačke radosti, dubinu i misaonost iskazao je u pesmi "Tuga i opomena", a protivnike Vukovih reformi ismejao u satiričnoj pesmi "Put". Njegovi posmrtni ostaci su 1883. preneti iz Beča i sahranjeni na Stražilovu.

1942. - Eric Nessler iz Francuske održavao se u vazduhu u jedrilici 38 sati i 21 minut.

1948. - Komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojila je međunarodnu Deklaraciju o ljudskim pravima.

1953. - Revolucionarni savet koji je uklonio kralja Faruka, proglasio je Republiku Egipat.

1980. - Održana je premijera filma "Blues Brothers" sa Denom Akrojdom i Džonom Belušijem u glavnim ulogama.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: