Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 
Dogodilo se na današnji dan - 20. jun

1402. - Odigrala se bitka kod Angore (Ankare). Tatari predvođeni Timorom pobedili su tursku vojsku sa Bajazitom na čelu.

1791. - Kralj Luj XVI uhvaćen je u pokušaju bekstva u toku Francuske revolucije.

1819. - Rođen je Žak Ofenbah, francuski kompozitor i dirigent, poreklom iz Nemačke, tvorac francuske operete. Napisao je oko stotinu opereta, među kojima su najpoznatije "Lepa Jelena", "Orfej u paklu", "Plavobradi", i jednu operu "Hofmanove priče".

1819. - Parobrod "Savana" je prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean.

1837. - Engleska je izdala svoje prve poštanske marke sa likom kraljice Viktorije.

1837. - Kraljica Viktorija je u osmanaestoj godini nasledila engleski presto nakon smrti svoga ujaka, kralja Vilijema IV. Njena vladavina vezana je za uspon i razvoj britanskog kolonijalnog carstva, pa se to doba u Engleskoj često naziva viktorijanskim vekom. Vladala je 64 godine (do 1901), a 1876. proglašena je za caricu Indije.

1895. - Caroline Willard Baldwin postala je prva žena u svetu koja je dobila titulu doktora nauka. Kod nas je to bila Ksenija Atanasijević, ali tek 1922. godine.

1902. - Rođen je srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih u krugu srpskih nadrealista. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu, između dva svetska rata izdavao je i uređivao većinu nadrealističkih časopisa, a po okončanju Drugog svetskog rata, bio je jugoslovenski ambasador u Francuskoj. Dela: pesme "Od sreće i od sna", "Bez mere", "Nox microcosmica", eseji "Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog" (s Kočom Popovićem), "Koje su pobude i kakvi uspesi školske filozofije", "Smrt fašizmu - sloboda narodu", "Književna politika", "Ljudi u nevremenu", "Od istog pisca", "Krleža", "Prostor-vreme", "Politička književnost", "Nacer tiempo", "Svedok ili saučesnik".

1928. - Na sednici skupštine Kraljevine Jugoslavije, poslanik Puniša Račić, razdražen zbog lične uvrede, pucao je na poslanike seljačko-demokratske koalicije iz Hrvatske, pri čemu je teško ranio Stjepana Radića, koji je kasnije podlegao povredama.

1936. - Američki atletičar Džesi Ovens postavio je rekord na 100 metara koji je iznosio 10.2 sekunde. Takođe na današnji dan, ali 1968. godine, atletičar Jim Hines postao je prva osoba koja je pretrčala 100 metara za manje od 10 sekundi.

1990. - U snažnom zemljotresu koji je zahvatio Iran, poginulo je 40.000 - 50.000 stanovnika. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

dan drug moj, u\ivaj, ljubimmm
#1, 20.06.2009 - 11:44
Ljubim i ja!
21.06.2009 - 12:13