Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
 DENIS&DENIS 
DENIS & DENIS
(Rijeka)

denisidenis200.jpgKlavijaturista Davor Tolja (rođen 1957.) radio je krajem sedamdesetih sa grupom Vrijeme i zemlja, a po raspadu grupe je nastupao sa sastavima Termiti i Beta Centaury i gostovao na ploči grupe Xenia. Zatim je osnovao grupu Linija 32 u kojoj je pevač bio Edi Kraljić (ex Beta Centaurv). Grupa je kratko postojala jer su posle nastupa na Su-botičkom festivalu svi članovi, sem Tolje, otišli u vojsku Zbog učešća na Rl rocku on je formirao sastav Toljina funk selekcija u kojoj je pevala Marina Perazić, u to vreme student građevine. Marina je pre toga pevala u horu Jeka primorja, a na fakultetu je bila u multimedijalnoj grupi Sigma Tau Selekcija je igrala samo jedno leto, pa Marina i Davor sa riječkim šansonjerom Damirom Pandurom odlaze na zagrebački festival Tolja je radio aranžman i svirao, a Marina je Panduru pevala prateće vokale. Pesma koju su izvodili zabeležena je na kompilacijskoj ploči sa festivala.

Posle tog prvog zajedničkog nastupa, 1982. godine formiraju elektro pop duet Denis & Denis Uz efektne demo snimke,aktuelan trend i seksipilan Marinin glas, gotovo preko noći osvajaju radio programe u Rijeci, Zagrebu i Beogradu. Prvi nastup imali su u Rijeci kao predgrupa sastavu Boa krajem 1982. godine Debi album "Čuvaj se!" donosi im veliki Toljin hit "Program tvog kompjutera". Na ploči su gostovali Massimo Savić, gitara, Zoran Prodanović Prlja (Let 3) i Edi Kraljić prateći vokali, dok su produkciju radili Tolja i Andrej Basa. Brzo postižu sve-jugoslovenski uspeh, a LP biva proglašen albumom godine u magazinu "Rock" po glasanju kritike i publike Sledeće godine Tolja odlazi u vojsku, a tokom njegovih boravaka u Rijeci snimaju mini LP "Ja sam lažljiva". Na sceni i u spotovima ga menja Edi Kraljić. Tom pločom (na kaseti su dodata dva demo snimka koje je Tolja uradio 1982.) osvajaju još veće tržište pesmama "Voli me još ovu noć", "Ja sam lažljiva" i "Soba 23" uz koju je išao spot sa finom erotskom nijansom Tekstove za ploču radili su Domenika Vanić, Alka Vuica i Mladen Popović.

Po završetku godine osvajaju niz priznanja: po magazinu "Rock" Marina je peva-čica godine, proglašena je najseksipilnijom osobom, a video za pesmu "Ja sam lažljiva" je takođe najbolji. Te 1985 godine Marina Perazić i Rex llusivii, muzičar iz Novog Sada, snimaju njegovu pesmu "Plava jutra", ali ona nikada nije objavljena. Po Toljinom povratku iz vojske nastupaju kao trio posvećujući se festivalima. Na MESAM-u 86 godine izvode "Oazu snova", a Marina dobija nagradu kao pevačica godine Na izboru za Pesmu Evrovizije u Prištini osvajaju treće mesto sa pesmom "Braća Grim i Andersen".

Septembra 1986. godine Marina napušta grupu i snima solo album na kome je okupila veliki broj saradnika. Pesme su kompono-vali Kiki Lesendrić (hit "Kolačići"), Srđan Jul, Robert Funčić, Zoran Aničić i Miloš Kozić, a deo tekstova su napisale Alka Vuica i Marina Tucaković Za produkciju i aranžmane bio je zadužen Mato Došen, a svirali su Branko Bogunović i Vedran Božić, gitare, Hrvoje Grčević, bas i Ozren Depolo, saksofon. Marina se zatim udaje za bubnjara Ivana Fecea Firčija (ex Ekatarina Velika) i 1988. godine odlazi u Njujork. Posle razvoda, početkom 1997. godine vraća se u Rijeku, a u Beogradu sa izdavačkom kućom City Records potpisuje ugovor za novu ploču.

Tolja i Kraljić su nastavili sa grupom, okupivši za koncerte muzičare koji su ranije činili grupu Linija 32. Godine 1988. objavljuju LP "Budi tu" za koji je muziku i jedan tekst napisao Tolja, a ostale tekstove Kraljić, Mladen Popović i Bora Ðorđević Sa ploče su se izdvojile pesme "Bengalski tigar" i "Miris krila anđela" Posle serije koncerata, Denis & Denis prestaju da postoje.

Tolja zatim radi u studiju kao producent i snimatelj, a 1989 godine objavljuje solo ploču "Stari mačak" na kojoj se okreće zabavnoj muzici. Pored njegovih pesama na tekstove Alide Šarar, snima "Ona kaže ne" obradu pesme "Long Legged Woman Dressed in Black" sastava Mungo Jerry. Jedini saradnik u studiju mu je gitarista Elvis Stanić, Na festivalu u Portorožu 1991. godine dobija prvu nagradu za aranžman. Zatim osniva riječki Band Aid Rijeka mira sa kojima snima singl "Sretan Božić i Nova godina" Učestvuje na Splitskom festivalu 92 godine sa pesmom "S okusom mora", a na Opatiji 93. u duetu sa Mateom iz grupe Putokaz izvodi pesmu "Sanjaj me" Za kompilacijsku ploču "Zaje'no za mir" snima pesmu "Techno army". Drugi solo album snimao je tokom 1994. godine sa Ali-dom Šarar koja je napisala tekstove Davor Tolja je bio autor pesme "Probudi me" koju je 1997. godine izvela ženska grupa Eni na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Dablinu

Diskografija

Singl
"Program tvog kompjutera" / "Noć" (Jugoton 1984.)

Albumi
"Čuvaj se!" (Jugoton 1984.)
"Ja sam lažljiva" (Jugoton 1985. mini LP)
"Budi tu" (Jugoton 1988.)
"Program tvog kompjutera" (Croatia Records 1995. kompilacija)

Marina Perazić solo
"Marina" (Jugoton 1987.)

Davor Tolja solo
Singl
"Sretan Božić i Nova godina" (samostalno izdanje 1993.)
Album
"Stari mačak" (Jugoton 1989.)
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 10  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

voki52 (65)
#1, 22.06.2009 - 11:45
22.06.2009 - 12:11