Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
vivax blog
DISCIPLINA KICME
 
DISCIPLINA KIČME
(Beograd / London)

disciplina200.jpgBasista Dušan Kojić Koja ( rođen 1961. u Beogradu) je posle rada sa nekoliko manje poznatih grupa, početkom 1980. godine pristupio sastavu Limunovo drvo koji je brzo evoluirao u Šarla akrobatu. Po raspadu Šarla, krajem 1981 godine. Koja sa bubnjarom Nenadom Krasavcem Keletom (ex Urbana gerila) formira Disciplinu kičme. U početku su u postavi imali još jednog basistu, Srđana Ðileta Markovića (ex Radnička kontrola, UKT), ali je Koja ubrzo odlučio da u beskompromisnu avanturu krene sa samo dva instrumenta Po Keletovom odlasku u vojsku 1982. godine, za bubnjeve seda Srđan Žika Todorović (ex Radnička kontrola. Centar) Neobična postava i neobična muzika vrlo teško su nalazile svoj put do diskografa.

Budući da je debi materijal odbila većina diskografskih kuća, LP "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" objavila je početkom 1983 godine slovenačka kuća Helidon, u to vreme naklonjena alternativnim grupama Produkciju su pored Koje uradili snimatelj Toni Jurij i Nebojša Antonijević iz Partibrejkersa koji je potpisan kao Riki Rif Radikalna i minimalistička, ova ploča je grupu predstavila u ogoljenom, gotovo koncertnom izdanju. Kojini naredbodavni iskazi dominiraju u temama "Uživaj", "Zgodne kretnje", "Mladost ne opravdava besvest" i "Nemoj". U pesmi "Pečati" nakratko intonira himnu "Hej Sloveni", ostvarujući diskretnu posvetu Džimiju Hendriksu koji je svojevremeno na sličan način obradio američku himnu, "Pečati" nude i udaljenu, ali dovoljno jasnu asocijaciju na kabastu moždanu i operativnu birokratičnost socijalizma, te je himna tu liniju samo pojačala. Bubnjeve na ploči je svirao Žika, jer je Kele bio u vojsci On se pojavljuje samo u uvodu pesme "Sviđa mi se..." i "28. jun 1984." koja je snimljena na koncertu u bašti SKC-a. Ploča je objavljena u skromnom tiražu, brzo je nestala sa tržišta, a 1987. godine Boris Furlan je za svoju firmu Slovenija objavio kasetno reizdanje.

Taj debi im nije mnogo pomogao da pojačaju status pa su karijeru strpljivo gradili na svirkama, doduše samo u većim gradovima Mini LP "Ja imam šarene oči", objavljuje im 1985. godine privatna slovenačka kuća Dokumentarna Na toj ploči Koja prvi put uvodi nove instrumente, trubu i saksofon. Koja se sam bavi produkcijom, što će i ubuduće činiti na svojim pločama Sledeći album "Svi za mnom" iz 1986 godine donosi i neke novine. Ploču snimaju u postavi Koja, Žika i Kele (bubnjevi), Zerkman i Dedža (trube) Obrađuju pesmu "Čudna šuma" sa debi albuma YU grupe iz 1973 godine Njegova verzija predstavlja jednu od najoriginalnijih obrada u istoriji dotadašnjeg YU rocka i vredna je posveta radu YU grupe Koja uvodi i nove instrumente tako da se, doduše fragmentarno, pojavljuju violina (tema iz "Humoreske" Smetane) i akustična gitara. Prateće glasove pevaju Banana iz Električnog orgazma i članice novosadske grupe Boye koje će i ubuduće redovno sarađivati na snimanjima, a gitarista Darko Milojković (ex Radnička kontrola) svira udaraljke. U pesmi "Ovo je zvuk" korišćen je deo intervjua koji je Koja dao za radio Vrnjačku Banju. Žanrovskoj raznovrsnosti su doprinele i trube koje povremeno daju jazz prizvuke. Pesme "Čudna šuma", "Zašto" i "Svi za mnom", prvi put su ozbiljnije prihvaćene u medijima. Posle ove ploče Kele odlazi u Ameriku gde je i danas.

Početkom 1987. godine, obeležavajući petogodišnjicu grupe, objavljuju LP "Najlepši hitovi", snimljen na koncertima 3. i 4. novembra 1986 godine u beogradskom klubu Akademija Materijal je snimljen na skromnoj osmokanalnoj tehnici, bez dodatnog studijskog intervenisanja, tako da verno predstavlja grupu uživo. Krajem 1987. godine Koja nudi novi eksperiment, ploču na kojoj se nalazi pet verzija "Dečije pesme" Cinični refren "Nije dobro Bijelo dugme, nije dobra Katarina, šta je dobro, šta nam treba, Kičme, Kičme disciplina", obrađen je kao dečji, disko, početni hit i superioran miks. Grupu tada pored Koje i Zerkmana čine saksofonista Jurij Novoselić Kuzma (ex Film, Dee Dee Mellovv) i Dule Dejanović (ex Limunovo drvo, Katarina II). Kao gosti, pojavljuju se gitarista Dragi Jelić (YU grupa), gitarista Željko Nikolić (Rože poze), Srđan Todorović (tada u EKV) i bubnjar Ivica Vdović (ex Šarlo akrobata) Ploča je popunjena snimcima sa nastupa u Akademiji, a to su obrade "Addict-ed To Love" Roberta Palmera i "Love Removal Machine" sastava The Cult. U istoj postavi tokom zime 88/89 snimaju album "Zeleni zub na planeti dosade" sa udarnim pesmama "Tata i mama" i "Ah, kakva sreća". Februara 1990. godine Koja gostuje u emisiji "120 minutes" na MTV programu, a emituje se i spot engleske verzije "Dečije pesme" (Children's Song).

Ploča "Nova iznenađenja za nova pokolenja" pojavljuje se početkom 1991. godine a novi bubnjar je Srđan Gulić Gul (ex Haustor). Nove pesme su "Buka u modi", "Da li ti znaš za neki drugi ritam", "Zlopamtilo" i obrada "Zemlja svetlosti" Pop mašine sa jednog od njihovih ranih singlova. Novost na ploči je uvođenje instrumenta goč (bubanj iz narodnih duvačkih orkestara) koji je svirao Duka, svojevremeno bubnjar u grupama Pop mašina, Innamorata, Papatra Ploča obiluje semplovima, tako se u numeri "Buka u modi" pojavljuje rif iz pesme "Noćna buka" sastava Dah, u "Zemlji svetlosti" refren iz "Rock'n'roll u Beogradu" grupe Time, a "Zlopamtilo" sadrži deo pesme "Bio jednom jedan pas" YU grupe. Uz ploču je izašao i promo singl sa pesmom "Buka u modi", dok je na B-strani drugačiji miks iste pesme. Posvete domaćim grupama sedamdesetih godina Koja je demonstrirao i uživo U ad hoc grupi Kod tri balona svirao je gitaru, Banana iz Električnog orgazma bas, a za bubnjevima su u različitim prilikama sedeli Srđan Todorović, Kokan Popović i Goran Čavajda Čavke. Izvodili su hitove YU grupe, Buldožera, Atomskog skloništa, Pop mašine i Smaka U to vreme Disciplina je već uveliko zaživela u narodu Nastupaju širom već napuknute zemlje, a 9 marta 1991 godine na demonstracijama u Beogradu okupljeni su skandirali Kojin stih "Vreme je za pravdu, vreme ja istinu", dok je na Protestu u zimu 96/97 pesma "Buka u modi" korišćena kao nezvanična himna.

Poslednje koncerte zagrebačko-beogradska postava Discipline održala je avgusta 1991. godine u Kopru i Puli, Zanimljivo je da su početkom 1992. godine na zagrebačkom Radiju 101 u emisiji "Dobar zvuk" slušaoci na pitanje da li je poželjno gostovanje Discipline u Hrvatskoj, pretežno odgovarali potvrdno. Januara 1992. Koja odlazi u London, a Zerkman u Holandiju U početku Koja po klubovima svira instrumentalni rhythm i blues On svira gitaru, a sa njim je Jadranko Džihan Dado, bivši klavijaturista Zabranjenog pušenja. U okviru grupe Lost Children sa Bojanom Pecarom (ex EKV), Nikolom Čuturilom (ex Riblja čorba) i Momom koji je trebalo da bude bubnjar prve, radne postave engleske Discipline, Koja po londonskim klubovima svira YU rock pesme sedamdesetih Bio je član dueta lt' s Good To smoke i grupe Brushstick blues band sa engleskim muzičarima. Zatim menja umetničko ime u Black Tooth (Crni zub) i formira grupu Disciplin A Kitschme sa crnom pevacicom Gofie Bebe i novozelandskim bubnjarom Beatom. Gofieje pevački debitovala u grupi, a Beat je svirao sa australijskom grupom DD Smash i raznim američkim sastavima Nastupaju po manjim prostorima u Engleskoj, zvuk im radi Darko Milojković, a u proleće 1996. godine za sopstvenu "Babaroga Records" objavljuju maksi singl sa pesmama "Have you ever heard of any other rhvthm?" i "l've got those technicolor eyes" Kao i na početku rada u Jugoslaviji, i ovom pločom izazivaju vrlo oprečne sudove u engleskoj i američkoj štampi. Novembra 1996. godine za englesko tržište objavljuju CD "I Think I See Mvself On CC TV" na kome se pored pesama sa maksi singla pojavljuju i engleske verzije ranijih pesama Discipline: "Do Not" ("Nemoj"), "On Why?" ("Zašto?"), "Children Song" ("Dečija pesma") i druge.

U svom sviranju Koja je unosio inovacije, tretirajući bas kao vodeći instrument. Raznovrsnost zvuka ostvarivao je upotrebom raznih efekata: flanger, fuzz, wah wah, delay pedale Od samog početka rada ustanovio je sopstveni vizuelni stil. Sam radi omote i plakate za grupu, kombinujući svoje ilustracije sa strip junacima iz detinjstva, a sve u dobroj tradiciji punk scene Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih pisao je za beogradski magazin "Džuboks" pod pseudonimima Novica Talasić i Zeleni zub. Drugo ime koristi i kasnije sa Disciplinom. Takođe je krajem sedamdesetih u SKC-u vodio tribine o novom talasu, a radio je kao disk džokej u klubu Akademija. Krajem osamdesetih u zagrebačkom Studentskom centru imao je izložbu omota, plakata i ilustracija. Na Akademiji je organizovao, kako sam kaže, "bučni džem sejšn kabare" pod nazivom "Beogradska prevara uličnog i nadzemaljskog sjaja" sa konceptualnim umetnikom Kostom Bunuševcem i članovima Discipline.

Tokom karijere nudio je razne definicije svoje muzike, od "rock oko mozga", "najbolja jugoslovenska grupa svih vremena", "prekrasna Disciplina", do "now we're talking bass" i "heavy rave rock, but fonky!". Koja se ogledao i u drugim medijima Radio je muziku za filmove "Dečko koji obećava" Mise Radivojevića 1980. godine i za omnibus "Kako je propao rokenrol" 1989. godine koji su režirali Goran Gajić, Vladimir Slavica i Zoran Pezo. On je muzički opremio priču "Ne šalji mi pisma", a uz scenariste Branka Vuko-jevića i Gorana Gajića dopisao je scene koje povezuju sve tri priče. Za druge dve priče muziku su radili Vlada Divljan i Srđan Goj-ković, a sve je objavljeno na ploči "Kako je propao rokenrol" (PGP RTB 1989.) Te snimke je radio sa bubnjarima Žikom Todorovićem i Ratkom Ljubičićem. Koja je glumio u oba filma, ali i TV filmu "Radio Vihor zove Anđeliju" Za pozorišnu predstavu "Prijateljstvo zanat najstariji " Bitef teatra, napisao je pesme "Kliker I", "Kliker II", "Oto + Moto", "ŽŠG" i uradio obradu pesme "Idu dani" Voki-ja Koštica. Sve pesme su objavljene na singlu "Prijateljstvo zanat najstariji...", Disciplina je svirala i u predstavi "Čekajući Godoa".

U početku rada Disciplina kičme je sarađivala sa alternativnom zagrebačkom pozorišnom trupom Kugla glumište. Koja je radio produkciju grupama Partibrejkers, Boye, STRAH, i Obojeni program. Na TV Studio B je pripremao gradske emisije pod uobičajenim pesudonimom Zeleni zub Živi u Londonu, a februara i septembra 1997. godine sa grupom je održao seriju nastupa po Srbiji i u Skoplju. U proleće 1997 godine objavio je CD maksi singl sa novim verzijama pesama "Do not" i "Oh why".

Diskografija

"Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" (Helidon 1983.)
"Ja imam šarene oči" ( Dokumentarna 1985. mini LP)
"Svi za mnom" (Helidon 1986.)
"Najlepši hitovi!" (PGP RTB 1987. koncertni)
"Dečija pesma" (PGP RTB 1987.)
"Zeleni zub na planeti dosade" (PGP RTB 1989.)
"Nova iznenađenja za nova pokolenja" (PGP RTB 1991)
"Have you ever heard of any other rhvthm?" (Babaroga Records / Metropolis 1996. maksi singl)
"I Think I See Myself On CC TV" (Babaroga Records / Tom Tom Music 1996.)
"Do Not" / "Oh why" (Babaroga Records 1997. max singl)

 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

ELBA (55)
BOG TI POMOGO !!
#2, 23.06.2009 - 09:40
Pozdrav
23.06.2009 - 11:15
#1, 23.06.2009 - 09:20
23.06.2009 - 11:15