Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Ivanjsko cveće slavi Ivanjdan

 

Pravoslavni vernici 7. jula slave Ivanjdan, rodjenje Jovana Krstitelja
 U narodnoj tradiciji se ovaj praznik vezuje za dan letnjeg solsticija, tako da je u godišnjem obrednom ciklusu simetričan Božiću, odnosno vremenu zimskog solsticija. No, narodno verovanje datira od prehrišćanskog perioda, od kulta ratara koji slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice sija najjačom snagom. Takodje, prema verovanju, otvaraju se nebo i zemlja, sunce zastaje (zaigra) tri puta na nebu, progovaraju biljke i životinje, voda i biljke postaju čudotvorne i lekovite. Zbog ritualnog branja bilja ovaj praznik su u nekim krajevima zvali Sv. Jovan Biljober.
U nekim krajevima se na Ivanjdan deca provlače tri puta kroz venac od cveća i svaki put dete skoči unapred da bi cele godine bilo zdravo i srećno. Takodje, onaj ko porani i prvi stavi venac na kapiju i kuću, obezbedjuje svojoj porodici sreću i napredak. U gružanskom kraju, devojke uoči Ivanjdana lože vatru na brdu, ubacujući cveće u nju igraju i kad svane, razilaze se kućama noseći po ugarak radi zaštite od bolesti. U Homolju devojke na Ivanjdan praktikuju jednu vrstu ljubavne magije. Venčić od livadskih trava koje same naprave provlače ispod bluze, a zatim kroz njega pogledaju u momka koji im se dopada verujući da će tako on poludeti od ljubavi i da nikog drugog neće gledati.
Takodje, verovalo se da u ivanjskoj noći paprat cveta jedini put u godini, te da taj cvet ima magičnu moć koja je u stanju da savlada demone i omogući uspeh i bogatstvo.
Što se tiče upotrebe, ivanjsko cveće se koristi u parfimeriji i kozmetici kao fiksativ. U medicini, ova biljka ima važno mesto jer deluje sedativno, opuštajuće, snižava krvni pritisak, reguliše menstrualni ciklus, ublažava bolove I deluje kao afrodizijak.
Zbog svoje slatkaste, cvetne mirisne note u aromaterapiji se ivanjsko cveće uspešno kombinuje sa citrusima, tamjanom, lavandom, sandalovinom, jasminom…
http://gardeninmagazin.net/images/slike/ivanjsko.jpg


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 3  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: