Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BIG-LEON blog
Ostrog, najveće srpsko svetilište u kojem se čuva ćivot Svetog Vasilija Ostroškog. Poseta manastiru uklinjenom visoko u stenovitoj planini, u kome se, kažu, čuda i danas događaju, nezaobilazan je izlet za turiste i ruta za hodočasnike... U Manastiru Ostrog, jednom od najvećih svetilišta pravoslavnog svieta, čuvaju se mošti sveca Vasilija Ostroškog, u čiju iscjeliteljsku, čudotvornu moć jednako veruju i hrišćani i muslimani. Ljudi koji nijesu našli oslonac u ljudskom znanju, u velikom broju se za pomoć, molitvama, obraćaju ovom svecu. Čudotvorno je i samo zdanje ovog manastira, uklesanog u litice Ostroških greda, visoko iznad Bjelopavlićke ravnice i pitome Zete, između Nikšića i Danilovgrada.

vasilijeOstroski.gif

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo polje, u Hercegovini, 1610. godine. Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio. Kao monah ubrzo se pročuo zbog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog. Umro je 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i njegov grob čuvaju se do danas.

mo_ti_svetog_vasilija.jpg_320_320_0_9223372036854775000_0_1_0.jpg

U Ostrogu se svake godine na Trojičindan održava veliki narodni sabor, a tradicionalni dan okupljanja vjernika je 12. maj, Dan sv. Vasilija. Mnogi dolaze pješice, a neki i bosonogi, kako se nekad masovno dolazilo u pohode vječnom domu sv. Vasilija Ostroškog. Na ovo sveto mjesto dolaze i najistaknutije svjetske ličnosti. Sam manastir je obnovljen 1923-1926. godine, poslije požara kog su bile pošteđene pećinske crkvice, njegova glavna spomenička vrijednost.
Upravo je ovaj manastir bio centar okupljanja Crnogoraca i akcije protiv vojske Otomanske imperije. Napadi Turaka na ovo svetilište, u namjeri da se dokopaju mrtvog tijela svetog Vasilija, odbijeni su u žestokim borbama. Dva puta su ostaci sv. Vasilija morali biti prenošeni na Cetinje, iz bojazni da ne padnu u ruke neprijatelju. To se dogodilo i 1853. kada su se veliki vojvoda Mirko Petrović i manja grupa boraca zatvorili u Gornji manastir i branili ga, žestoko se boreći protiv Turaka.

1c41776800.jpg

U manastiru Ostrog je aprila 1941. godine bilo sakriveno zlato iz trezora Kraljevine Jugoslavije, o čemu je snimljen i film "Zle pare". Ovdje je 1942. godine održana i skupština crnogorskih predstavnika na kojoj je izabran Glavni narodnooslobodilački odbor za Crnu Goru i Boku. To je bila, u stvari, privremena vlada naroda Crne Gore i Boke, čija je težnja bila borba za oslobođenje od okupatora.

1c41776801.jpg

Manastirsko zdanje čine Donji i Gornji manastir. U Gornjem manastiru su smještene dvije neobične pećinske crkvice - Vavedenja Bogorodice i Svetog krsta. U crkvici Vavedenja smješten je ćivot sv. Vasilija, koji je poslije smrti prozvan Čudotvorcem. Obje crkvice su živopisane lijepim freskama, nedovoljno vidljivim zbog čađi i slabog osvjetljenja. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je živopisao majstor Radul, prilagođavajući freske prirodnom obliku stijena. Oko crkve su konaci i zajedno čine objekat skladno sjedinjenim sa prirodnim ambijentom.

1c41786187.jpg

Od ulaznih vrata u Gornji manastir do gornje crkvice treba preći 77 stepenica. Zanimljivo je da je sv. Vasilije za života iz vlastitih sredstava obnovio staru, Vavedenjsku crkvu i kupio komad obradive zemlje, da bi kaluđeri mogli obezbijediti osnovne namirnice. Donji manastir je podignut 1820. godine, na nadmorskoj visini 800 metara. Na ulazu u ovaj manastir nalazi se crkva Sv. Trojice iz 1824. godine. Kako su oba manastira zavučeni pod brdom, ovdje je i zimi prijatna klima.

ostrog1.jpg
Između donjeg i gornjeg manastira 2005. godine je podignuta i crkva Svetog mučenika Stanka u kojoj se čuvaju njegove ruke. Mučenik Stanko je bio čoban koga su ubili Turci.
kloster%20ostrog%201.jpg

Na prvoj krivini iznad Donjeg manastira je konačište za hodočasnike. U urednim višekrevetnim sobama noćenje se plaća samo jedan euro. U trpezariji se može obedovati i skuvati čaj ili kafa. U Gornjem manastiru noćiva se na drvenim klupama ili podestima, uz mogućnost korišćenja ćebadi za pokrivanje.

Izvor:100px-Wikipedia-logo-en-big.png

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 17  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

SLAVA MU I MILOST
#2, 15.07.2009 - 23:15
Slava mu i milost.Pozzzzz
17.07.2009 - 21:12
Rockman (50)
Na žalost, još nisam bio tamo.... nadam se da ću uskoro :-)

Pozdrav :-)
#1, 15.07.2009 - 12:27
15.07.2009 - 13:23