Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

U Srbiji 81 slučaj novog gripa

 Beograd, Novi Sad -- U Srbiji je zaključno sa 16. julom potvrđen 81 slučaj obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), saopštila je laboratorija Torlak.

17. jul 2009. | 02:34 -> 15:37 | Izvor: FoNet, Beta, Blic

 Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, 42 osobe su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje, 39 se zarazilo u kontaktu sa obolelim osobama. 

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice i Loznice. 

Među obolelima je šestoro sportista učesnika Univerzijade (državljani Australije, Argentine, Ugande, Zambije i Francuske) i 37 osoba koje su boravile na festivalu Egzit (10 državljana Velike Britanije, jedan državljanin Republike Makedonije, dva državljanina Kanade, jedan državljanin Holandije i 23 državljanina Srbije). 

U saopštenju se podseća da su držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva, higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). 

Čengeri: Očekivan broj obolelih na Egzitu

Povećan broj obolelih od novog gripa tipa A H1N1 na muzičkom festivalu Egzit u domenu je očekivanog, jer je ovu manifestaciju posetilo preko 200.000 osoba, izjavio je danas vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri. 

"Sve je u domenu očekivanog, jer smo znali da će Egzit doneti povećan broj obolelih. Kao što znate, ovo je pandemija koja se širi najbrže do sad, ali je situacija u Vojvodini pod punom kontrolom", rekao je Čengeri agenciji Beta. 

On je rekao da je jutros potvrđeno još osam novih slučajeva gripa H1N1 u Vojvodini, čime je ukupan broj obolelih u Vojvodini od pojave pandemije povećan na 47, uz još tri verovatna obolela koji su primili neophodnu terapiju, ali nisu laboratorijski potvrđeni. 

Prema Čengerijevim rečima, svakoga dana potrđuju se novi slučajevi kod osoba koje su posetile Egzit ili su bili u kontektu sa posetiocima. 

Čengeri je najavio da se sedam dana po završetka Egzita više neće uzimati bris iz grla i krv od osoba za koje se sumnja da imaju novi grip pošto je period inkubacije nedelju dana. 

Novi grip se rasplamsava

Mediji prenose da se svakim danom sve drastičnije povećava broj obolelih, posebno prenošenje virusa u kontaktu sa zaraženom osobom. 

"Blic" piše da je u Srbiji juče registrovan 68. slučaj obolevanja od novog gripa, što je drastično povećanje u odnosu na prethodni dan kada su na spisku obolelih bile 54 osobe. 

Takođe, nije se dogodilo da za jedan dan bude više od 10 obolelih. Predrag Kon, predsednik Radne grupe za borbu protiv pandemije, kaže za "Blic” da je epidemiološka situacija u Srbiji nesigurna i sa tendencijom pogoršanja. 

"Još ne možemo da kažemo da u našoj zemlji imamo transmisiju meksičkog gripa, odnosno prenošenje virusa u Srbiji. Svi slučajevi su vezani za određene kontakte sa već obolelim osobama ili sa boravkom na festivalu Egzit ili kampu", objašnjava Kon. 

On kaže i da se posle sedam dana od završetka "Egzita” neće uzimati bris iz grla i krv od osoba za koje se sumnja da imaju novi grip. 

"Za to nema potrebe jer je definitivno dokazano da se preko leta javlja samo ovaj novi grip. S druge strane, najracionalnije koristimo kapacitete, koji su nam potrebni za festival u Guči i dokazivanje transmisije u zemlji", pojašnjava Kon. 

Kon kaže da se i dalje uzimaju u obzir preporuke Svetske zdravstvene organizacije i da se sve strukture društva pripremaju za pandemiju, jer se tokom jeseni i zime očekuje više obolelih. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 1  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: