Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Srpsko-engleski horor u beočinskom dvorcu

NOVI SAD - U Vojvodini ima preko 30 dvoraca iz raznih epoha i o njima se obično govori u kontekstu njihove rekonstrukcije Ili turističkih potencijala. Međutim, Dvorac u Beočinu ovih dana postao je stecište ekipe filma "Glasovi". Reč je o srpsko-engleskoj koprodukciji, čija se premijera očekuje u septembru na festivalu u Edinburgu.  


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 2  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

cveja323 (28)
lepo
#2, 19.07.2009 - 18:54
da mi je znati ko je označio da je ovaj unos besmislen.No mogu ti reći da ne poznaješ kulturno-istorijske spomenike od značaja u Vojvodini i koliko ovo što mladi entuzijasti rade,doprinosi afirmaciji kulturnog dobra...U više navrata sam posećivala Beočinski dvorac i zaista je žalosno koliko je zapušten.Evo za tebe malo informacija,a ubuduće bih molila da vaše negativne kritike obrazložite činjenicama,ako ih imate
...............................................................................................................
Dvorac je gradila porodica Špicer, tadašnji vlasnik cementare. Građen je 1898. godine, na razmeđi dva veka, spojem starih stilova i modernih umetničkih strujanja u arhitekturi.

Bio je najlepša građevina u Beočin- selu, kada gradsko naselje Beočin nije ni postojalo. Drugi svetski rat je promenio sudbinu dvorca. Vlasnici su se odselili za Nemačku, a u dvorac se uselila nemačka komanda.

Posle rata i nacionalizacije, Špicerov dvorac je bio centar kulture u Beočinu. U njemu je radila biblioteka, dom kulutre, sportisti, a iz ovog nekad velelepnog zdanja, prvi signali Radio Beočina otišli su u eter. Posle je u dvorcu bio čuveni restoran «„Stari dvorac»", a kada je propalo preduzeće «„Podunavlje»", dvorac je ostavljen pust, da zub vremena učini svoje.

Sanacija samo pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Dvorac je vlasništvo države Srbije, a 1997. godine proglašen je za spomenik kulture i stavljen pod zaštitu. Od tada dvorac brzo propada, prokišnjava, crep je pao sa delova krova, polupani su prozori, oko njega raste šiblje i korov, niko mu više ne sme prići.

Zna se da je služio i filmskim poslenicima, da je ovde sedamdesetih godina Klint Istvud snimao scene za jedan svoj krimić, a da je bard našeg filma u dvorcu snimao deo svog filma «„Crna mačka, beli mačor".

Već nekoliko godina najavljuje se da će dvorac biti obnovljen, da će se naći investitor koji će Špicerov dvorac pretvoriti u elitni ugostiteljski objekat, međutim, od toga očigledno nema ništa, a prema grubim procenama za njegovu sanaciju i revitalizaciju potrebno je više od sto hiljada evra. Opština Beočin nema taj novac, ne može ga ni obezbediti, a željenog investitora ni na pomolu.


#1, 17.07.2009 - 20:29