Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
zerar blog

Festival evropskog filma na Paliću od 18. do 24. jula

PALIĆ - Festival evropskog filma Palić 2009. biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, najavili su danas organizatori 16. izdanja te manifestacije koja spada među najznačajnije filmske festivale u regionu. 
http://www.rtv.rs/files/20090611/festival_palic_130.jpg

Na programu će biti sedam selekcija. Uz takmičarsku, to su "Paralele i sudari", "Mladi autori Evrope", "Novi finski film", "Novi mađarski film", omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" i "Ekološki film".

U okviru ciklusa "Mladi autori Evrope" biće priređeno nekoliko koncerata domaćih bendova, a u pratećem programu biće održana dva okrugla stola, na teme "Srbija pred ekološkim izazovima" i "Dve decenije tranzicije i srpski film".

Direktor Festivala evropskog filma i dalje je Radoslav Zelenović, a selektor takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni urednik i izdavač nemačkog filmskog magazina "Šnit".

Festival će i ove godine filmovima prikazanim u okviru glavnog takmičarskog programa dodeliti Zlatni toranj - nagradu za najbolji film, Palićki toranj - za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće "Gorki List Toleranse Avard" za najbolji film iz programa "Paralele i sudari", dok selekcija "Mladi autori Evrope" nagrađuje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom "Andegraund Spirit".
Pored toga, Festival će dodeliti dve nagrade "Aleksandar Lifka" - jednom domaćem i jednom inostranom autoru za doprinos evropskoj kinematografiji.

Lifka je bio začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju "pokretnih slika" u prvoj polovini 20. veka.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: