Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
MILESM blog
 Jedna priča iz knjige koju upravo čitam,pod nazivom"Melem za dušu". Jedna profesorka srednje škole iz Njujorka odlučila je da učini čast svakom učeniku i da mu kaže šta je kod njega izrazito dobro. Primenjujući postupak koji je izmislio Helis Bridžis iz Del Mara u Kaliforniji, ona je jednog po jednog učenika izvodila ispred razreda. Svakome od njih dala bi po jednu plavu lentu na kojoj je zlatnim slovima bilo ispisano: “Ti nisi makar ko.”

Posle toga, profesorka je odlučila da njen razred radi na projektu u kojem bi se videlo kako odavanje priznanja utiče na društvo u celini. Svakom od svojih učenika dala je po tri lente i rekla im da izađu i podele ta priznanja. Trebalo je da prate rezultate i vide ko je kome dao priznanje, pa da o tome obaveste razred posle nedelju dana.

Jedan od dečaka otišao je kod jednog mlađeg rukovodioca u obližnju kompaniju i dodelio mu priznanje zbog toga što mu je pomogao da se odluči koju profesiju da izabere. Dao mu je plavu lentu i prikačio mu je na košulju. Onda mu je dao i druge dve trake, objasnivši: “U razredu sprovodimo projekat o priznanju. Želeli bismo da ta stvar ne otane samo na našem razredu, već da se proširi, pa zato treba da nađemo nekoga koga želimo da ukažemo čast i dodelimo plavu lentu, a onda da mu damo još jednu, tako da i on može da oda priznanje nekoj trećoj osobi i tako redom. Zato vas molim da me pozovete i kažete mi šta se dešava.”

Nešto kasnije toga dana, taj mlađi rukovodilac otišao je kod svog šefa, koji je, uzgred budi rečeno, bio poznat kao mrzovoljan čovek. Zamolio je šefa da sedne i onda mu rekao da mu se od srca divi zato što pokazuje izuzetnu kretivnost. Šef je, izgleda, bio veoma iznenađen. Mlađi rukovodilac upitao ga je da li bi primio plavu lentu i da li bi dopustio da mu je prikači. Iznenađeni šef rekao je: “Svakako da bih. Zašto da ne?”

Mlaši rukovodilac uzeo je plavu lentu i prikačio na šefov sako tačno iznad srca. Dajući mu drugu traku koju je imao, upitao ga je : “Hoćete li mi učiniti jednu uslugu? Da li biste bili tako dobri da uzmete i ovu lentu i da njome ukažete čast još nekome? Momak koji mi je dao prvu traku radi u srednjoj školi na jednom projektu, pa zato želimo da proširimo ovu ceremoniju odavanja priznanja i vidimo kako ona utiče na ljude?”

Kada je s večeri šef stigao kući, zamolio je svog četrnaestogodišnjeg sina da sedne, a zatim mu ispričao: “Danas mi se dogodilo nešto neverovatno. Sedeo sam u kancelariji kada je ušao jedan od mlađih rukovodilaca i saopštio da mi se divi i da bi mi dodelio plavu lentu zato što sam izuzetno kreativan. Zamisli! On misli da sam ja genijalac. Onda mi je na sako iznad srca prikačio ovu plavu traku na kojoj piše: “Ti nisi makar ko”. Dao mi je još jednu lentu i zamolio me da nađem još nekoga koga bih njome počastvovao. Dok sam večeras vozio kući, počeo sam da razmišljam kome bih mogao da je dam u znak poštovanja. Ramišljao sam o tebi. Želim da te počastvujem.

“Svakodnevno sam u nekoj jurnjavi i kada dođem kući, ne posvećujem ti dovoljno pažnje. Ponekad vičem na tebe zbog ocena u školi i što ti soba nije uredna. Večeras sam odjednom poželeo da sednemo i da ti kažem da mi zaista mnogo značiš. Pored tvoje majke, ti si mi najvažnija osoba u mom životu. Ti si divno dete i mnogo te volim!”

Dečak od iznenađenja poče neutešno da jeca i nije mogao da zaustavi suze. Treslo mu se čitavo telo. Podigao je pogled prema ocu i kroz suze rekao: “Tata, naumio sam da sutra izvršim samoubistvo zato što sam mislio da me ne voliš. Sada to više ne želim.”


 "Melem za dušu",   Džek Kenfild i Mark Viktor Hansen
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 5  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: