Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
aristotelis blog

Како је настала песма "шота"

  Kako je nastala pesma SOTA

Пет дреничких села - Галица, Љубовац, Пољанце, Микушинце и Дубовце - под својом влашћу држао је мали цар, шиптарски терориста Азем Бејта, окружен својим до зуба наоружаним качацима. Годинама, ни жандармерија, ни војска Краљевине Југославије није смела да ступи у дренички атар. Тамо су Шиптари имали своју "државу", "мали цар" им је расписивао порезе, глобио их, мобилисао, увежбавао у руковању оружјем, гонио на кулук... Дреница је требало да буде једна од база у којој ће се, до Рамазана 1924, окупити одметници са разних страна, да би на Бајрам дигли сународнике на устанак! Вече уочи Бајрама, једна војно-жандармеријска јединица опколила је Дреницу.

 

   У зору, Азем Бејта је позван на предају. Шиптари су припуцали. Пуковник Стојановић наредио је артиљеријску паљбу. Борба је трајала читав дан. На згаришту до земље разрушене и спаљене Галице, остало је 125 мртвих качака.О судбини Азема Бејте дуго се ништа није знало. Тек четрдесетак година касније сазнало се да га је рањеног изнела из обруча његова жена и ратна другарица,Ћерима, звана Шота Галица. Али, како је у путу убрзо умро, тело му је бачено у једну дубоку јаму крај села Прчева. Сви присутни су се тада заклели, дали "бесу", да никада неће одати тајну његовог гроба. Ипак, шиптари су и ову "бесу" погазили, па су 1971. године кости овог разбојника, пљачкаша, сецикесе и садисте, који је жртвама одсецао уши, свечано су изнете из јаме и сахрањене. А Азем Бајта проглашен за "националног борца".

 

 Чим споменемо реч "шота" ми помислимо на игру која се, нажалост, игра на свакој српској свадби. Порекло имена Шота долази управо од имена Шота Галица, имена жене србомрсца "качака" (одметника) Азема Бејта.Ова шиптарска амазонка носила се као мушкарац и ратовала под мушким именом Ћерим.Шота Галица је након мужеве смрти зулумћарила и предводила шиптарске одметнике.

 

 У србском народу сачувано је сећање на ужасан догађај када је злочинка Шота ухватила шесторо србске деце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.

Док су деца горела, демонска Шота је са "качаницима" играла своју игру око ватре, оријала и певала: "Шоте, мори шоте / шоте машала / давно желим шоте, мори, да те играм ја!"На месту страдања невине ђечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до краја II светског рата.„Шота" није настала тако давно, да се је људи не би сећали односно знали како је настала.

Сада је на Вама народе србски, да ли ће те на следећем весељу, заиграти шоту. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Cilj ovog bloga nije da se stvori mrznja medju etnickim grupama, uvek kada citate ovo setite se Mojsijevih reci:

\"O LJUDI, MI VAS OD JEDNE ZENE I JEDNOGA COVEKA STVORISMO, NA NARODE, NACIJE, VERE PODELISMO..... DA SE UPOZNATE!\"
#1, 14.09.2009 - 16:21