Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
Anek blog

PLAVA- boja neba ,visine kao i daljine,istine i slobode.Daje najdublji utisak,Neopipljiva je,a prisutna.Plava boja kao da dematerijalizuje.,,Ona je put u beskkonacnost,gde se zbiljsko pretvara u imaginarno''.Po Kandinskom,plava boja privlači čovjeka,kao visina ili dubina ili beskraj i budi njenu zedj za cistocom i metafizickim.Plava okolina smiruje,ali u odnosu na zelenu,ne osvezava i ne krepi.Po tibetanskom verovanju,svetlost mudrosti je plave boje.U djecjim crtezima se obicno tumaci kao potreba za druzenjem,a kod odraslih kao potreba za visim vrednostima,dominacijom ,vladanjem.PITAMO SE..je li plava boja izraz usamljenosti ili izraz potrebe za druzenjem,ili oboje...?


BRAON-je zemaljska boja,boja konvencije i sigurnosti.To je najzgusnutija i najrealnija od svih boja,bez iluzija i raskosi.Gete je smatrao da plava boja pripada melanholiku,zuta sangviniku,zelena flegmatiku,a crveno koleriku.


BIJELO-simbolizuje čistotu,ali i sterilnost i pedanteriju.Mnogi je ne podnose,jer ih belo uznemirava.Za Kandinskog,bijelo je ćutanje puno potencijaliteta.Neke bakterije i virusi bjeze od bijelog.U medicinskim ustanovama sve se vise koriste bijeli mantil,jer bijelo izaziva nemire kod ljudi.I vampire je narod zamisljao u bijelom.Kod nekih naroda bijelo je simbol zalosti i nesrece,mozda jer se kod mnogih naroda bijelo koristi za tjeranje zlih duhova i nesreće.Bijelo asocira na snijeg,hladnoću i na pocetak i prazninu,tupost i tisinu.U sizofrreniji je povečana upotreba bijele boje,jer bijelo cijepa,razdvaja.


CRNO-Po Heringovoj teoriji,crno spada u anabolicke boje,i smiruje i razdrazuje.Sa fizioloske odnose,i dobro se podnosi.Ali,psiholoski,dosta je opterećeno neprijatnom simbolikom.Za Kandinskog,crno je nista,bez ikakvih mogucnosti,kraj sveta,vjecno iznnadno ćutanje.Posto je crno-negacija svake obojenosti.ima dosta jednostranu simboliku.Ono je negacija kontakta i zivota,oznaka depresije i duboke zalosti.Moze biti i znak ozbiljnosti,sigurnosti,dostojanstva,cesto i elegancije.I u fizici ostoje tamni svetlosni talasi.


LJUBIČASTA-smatra se suicidnom-boja samoubica,ali i oflaktorno prefinjenom,tajanstvenom i veličanstvenom.


CRVENA-Za mnoge narode,crvena je prva boja,jer je preko krvi u vezi sa zivotom.Od davnina crvena cini boju strati,vatre i rata,erosa,snage i moći.Crvena je boja otvaranja,ekstraverzije,radjanja zivota,uzbudjenja,topline.Kandinski:''Crveno,koje se zamislja kao bezgranično topla boja,iznutra je vrlo zivahna i nemirna,ali koja nema lakomislen karakter ,kao zuto koje se rasipa na sve strane,vec uprkos energiji i intenzitetu poseduje snaznu notu samosvesne moći izrazavanja.U psihologiji,utvrdjeno je da temporalni epilepticari su opcinjeni crvenom bojom,a sizofrenici je izbjegavaju,bar po istrazivanjima Pitera Hartviga.Ovu boju djeca prvo otkrivaju.


ZELENA BOJA-Najneodredjenija od svih boja.Po Kandinksom,apsolutno zelena je najmirnija boja,,ona se nikud ne krece,nema nikakav predznak radosti,ni tuge,patnje,ništa ne trazi,nikud ne poziva,blagotvorno djeluje na umornu dušu,ali posle odmora,moze postati dosadna''.Oskar Vajld:''Snazna preferencija zelene boje uvek ukazuje na posebno kultivisana čoveka''.Ovaj citat manje govori o odlikama zelenog,a vise o narcistickoj ljubavi umjetnika prema samom sebi.Zelena je boja biljnog svijeta,svjezine i hlada.Za neke je zelena boja,boja nostalgije i tisine.Zelena boja povoljno utiče na vidne receptore,a neki tonovi zelenog deluju povoljno na nervni sistem.Zato sto smiruje,zelena se uzima kao simbol flegmatičnosti.Ona je boja mladosti,veselja,otvorenosti,ali cesto asocira i na nesto nezrelo i sirovo,sto se tek razvija,naivno i neiskusno.Zato je ona i boja nade u postojanje i rast,boja optimizma.Zeleno se asocira i sa necim neprajtnim:''pozelenio od muke'',''zelen kao zuc''.


ZUTA BOJA-puna sunca,svjetlosti i iznenadne radosti.To je boja zrelosti,prolaznosti,a i zlata i novca.Za Kandinskog,zuta je je zemaljska boja i asocira na povrsnost,leprsavost,trenutak.Zuta je zivahna i aktivna.Za neke je boja razumevanja,boja hladne ekstravertnosti i konativnosti,izraz volitivnog.Utvrdjeno je da sizofrenici znatno vise koriste ovu boju.Ne zna se zasto.Mozda jer to ima veze sa strahovima,sa nesvjesnim,sa agresijom isl.Zuto se uzima za boju opasnosti,ljubomore i nesigurnosti,ali i trajanja.Na ikonama i freskama,zlatno-zuta je simbol simbol vječnosti.


SIVO-kao odnos crnog i belog je simbol ravnoteze.Cesto ima regulativnu funkciju i ulogu neutralizacije.Siva je boja neodredjenosti,surogata,magle,proslosti,nepoznatog.Vrlo je ravnodusna boja.Za ljude koji preferiraju sivu boju,misle da su bezosjecajniali zato cesto i racionalni i stabilni.Za Kandinskog,sivo je bezvucno i nepokretno.,sto je tamnije,beznadeznije je.Depresivni povecavaju upotrebu tamnih ahromatskih boja ,jer one izrazavaju njihovo raspolozenje i unutrasnjost.
 
Interesantno
pozitivni glasovi: 13  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

Pricamo o bojama koje registruje ljudsko oko. Kada se pomijesaju sve boje dobije se bijela. Isto tako se bijela boja moze razloziti na sastavne boje, to se u prirodi moze vidjeti kada se pojavi duga koja se formira u sitnim cesticama(kapljicama) vode. Svaka boja ima svoju ljepotu. Postoje li boje izvan ljudskog pogleda? Covjek registruje veoma mali spektar frekvencija tj boja. Isto tako ljudsko uvo registruje mali spektar zvukova sto ne znaci da ostali zvukovi ne postoje. Razni narodi istoj boji daju drugacije, cak i suprotno znacenje. Posto je BOG sve dobro osmislio i stvorio onda nema suvisnih ni nedostajucih boja - svaka je potrebna i ima svoje mjesto. Kao i sve sto je rasuo po svijetu, tako je BOG i boje rasuo po svijetu, samo u razlicitim kolicinama i odnosima. I mudrost je rasuo svuda, pa ako neko skupi svu vodu na jedno mjesto ili vazduh ili bilo sta drugo onda ce i mudrost skupiti....
Ipak je plava carska zar ne
#2, 02.07.2010 - 00:21
Znam sve o teoriji boja. O Bogu ne znam ništa.
01.06.2013 - 21:18
moja je plava..
#1, 25.08.2009 - 03:00