Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BYRALE-SU blog

Мислите ли некада о томе какви су људи око вас? Свакодневно, сусрећем се са јако много људи, што на послу, у граду, превозу, и морам да приметим да је велики проценат тих људи - неписмен, необразован, затупљен, искварен, себичан… Мало је људи које интересују различите ствари, који су свесни онога што се дешава око нас, које занима више од тога да ли је Ксенија Пајчин обукла гаћице или не? Уопште се не развија сопствено мишљење, него се и најобичније вести са телевизије узимају или без икакве резерве, или (можда још и горе) са апсолутном мишљу да је све завера и да свако има неку крајњу (наравно злу) намеру.


zabava_xenija_pajcin01.jpg


Где су нестале вредности као што су поштење, љубазност, култура? Данас ако си фин, културан, не дај Боже заинтересован за нешто што није чиста огољена и најпримитивнија забава (сисе+алкохол), бићеш означен као штребер, глупак или нешто слично. Али зато ако си глуп, насилан, бахат и бавиш се рецимо ватерполом, онда си кул, звезда, фаца… Добро, то није проблем само код нас, већ глобална ствар…


Од запада смо преузели све оне најгоре ствари. Уместо да од њих преузмемо уређеност друштва, начин на који све функционише, ми смо од њих узели све оно што води апсолутној пропасти система. Клинци већ од првог разреда основне школе имају мобилне телефоне и рачунаре, кад мало поодрасту већ се и снимају камерама како оргијају, понашају се као да је цео свет њихов.


По мом мишљењу, када би било могуће решити проблем, кључ за решавање би било образовање. То је провалио још Доситеј Обрадовић, али ми ето имамо само Жарка Обрадовића, и чисто сумњам да ће он доћи до сличних закључака као његов далеки претходник.


dositej_obradovic.jpg ИЛИ ShowImage.asp?PictID=451 ?


Од образовања све почиње. Ако ти децу добро научиш док су млади, тако ће се понашати и кад буду старији. А сада? Где да траже узоре? Од једнако бахатих родитеља? Од профана који само кукају о плати, а при томе не чине апсолутно НИШТА да деци омогуће адекватно образовање? Велики број професора на мом факултету (а и на другима) су политички ангажовани и седе по неким управним одборима, а катедра је само џепарац. И онда се профан појави на предавању да ми соли памет о адекватности руске политике и томе како је Динкић ђубре и лопов… Постоји место и за такве расправе, зове се кафана, није факултет за то… Да ли узоре тражити у сисатим певаљкама, дебелим политичарима и бизнисменима, беспосленим ликовима из реалити шоу емисија?


Чини се врло очигледним да се ствари овде (али и у другим земљама) неће скоро променити, и да све иде на лошије…


И онда увек исти закључак: најбоље је да направиш свој мали свет, замислиш зид око њега и покушаш да учиниш да те све оно што виђаш сваки дан и што ти смета - не дотиче. Али то не може тако…


223607064_8050bdb956.jpg 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar:

RRAAKK (53)
Porodica na prvom mjestu zatim škola, društvo, mediji, sve utiče na formiranje ličnosti mladog čovjeka. Ali nekako mi se čini da su svi zatajili.Biće bolje jer gore teško da može biti.
#1, 23.08.2009 - 01:40
HVALA DRAGA PRIJATELJICE NA UCESCU U KOMENTARIMA IZNETOG,KAO I NA PODRSCI SVEOBUHVATNOG RESAVANJA PROBLEMATIKE...
23.08.2009 - 10:48