Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
voki52 blog
 danas je  DAN PLANETE ZEMLJE
 OFICIJELNA ZASTAVA

800px-Earth_flag_PD.jpg

Dan Zemlje je naziv za dva različita praznika koji se obeležavaju svake godine u proleće za stanovnike severne hemisfere. Oba praznika imaju za cilj da povećaju osetljivost ljudi za ugroženost životne okoline i da se u njima angažuje što šira javnost.

„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lepi vasionski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ --Sekretar Ujedinjenih Nacija U Tant 21.Mart 1971

U mnogim zemljama se ekvinoksni Dan Zemlje slavi početkom proleća na severnoj hemisferi. U tom momentu je dužina dana i noći izjednačena. Na južnom polu počinje šestomesečni mrak, dok na severnom polu počinje šestomesečni dan. Jednakost razlika je simbol Dana Zemlje, kada se razlike zaboravljuju i priroda počinje da se obnavlja.

Ovaj godišnji događaj obeležuje početak Dana Zemlje koji se tradicionalno započinje zvonjenjem zvona. Dan Zemlje je stvoren da nas podseća na našu odgovornost za planetu na kojoj živimo. Ujedinjene Nacije slave Dan Zemlje svake godine 21.Marta . 26.Februara 1971 je generalni sekretar Ujedinjenih Nacija potpisao deklaraciju i u vremenu ekvinokse zazvonio Zvono Mira pri sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

Džon MekKonel je kao prvi uveo ideju globalnog praznika zvan Dan Zemlje pri Unesko konferenciji za životnu sredinu 1969. U istoj godini je dizajnirao zastavu zemlje. Prvi Dan Zemlje je proklamovao gradonačelnik San Franciska Džozef Alioto 21.Marta 1970. U Tant je podržavao ideju i inicijativu Džona MekKonela. Sekretar Ujedinjenih Nacija Valdhajm je nastavio tom tradicijom. 1975. američki kongres i predsednik Ford proklamiraju Dan Zemlje na dan martovske ekvinokse.

Dan Zemlje 22.April 

U Januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22.Aprila. U dobu političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hajesa za koordinadtora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao „praznik“ postaje veoma uspešan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to senator Nelson proklamira 1971. treću nedelju u Aprilu kao „Nedelju Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj . U senci Dana Zemlje 1971. američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 8  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar: