Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
czjokzvsa blog

/// KRIZA JE ŠANSA ZA PROMENU, RAST I SAZREVANJE ///

PRIPREMLJENIJI SMO OD DRUGIH NARODA, JER SMO NAUČILI DA SE SNALAZIMO I U TAKVIM SITUACIJAMA, A TAKVO ISKUSTVO NAM DAJE I DRAGOCENU INFORMACIJU DA SVE IMA ROK TRAJANJA !!! KAKO SE IZBORITI SA GUBITKOM POSLA I STREPNJOM DA BISMO BEZ NJEGA MOGLI OSTATI ???

Gotovo da nema osobe, kako u svetu tako i kod nas, koja ne poznaje osobu koja je predhodnih meseci, zbog globalne krize, ostala bez posla. Izveštaji u televizijskim vestima i novinama prepuni su zastrašujućih cifara obroju ljudi kojima je egzistencija odnedavno sasvim neizvesna. Jedno od prvih pitanja sa kojima se započinju razgovori sa prijateljima i poznanicima jeste: "Kako Ti je na poslu?" Priče o smanjenju zarada, prinudnim odmorima i gubitku minimalnih sredstava za život, neizbežne su.

### Kako da u takvim uslovima čovek ostane pri zdravoj pameti ? Kako da se ponaša ako jednog dana dodje na posao i sazna da je to njegov poslednji radni dan ? U čemu da pronadje utehu ? Šta da sebi neprestano ponavlja ako ga zadesi takvo životno iskušenje ? Kako da potisne sumorne misli ?

&&& Informacija o gubitku posla za svakoga je visokostresna situacija, ravna stanju šoka, ali su češće situacije kada osoba duže vreme živi sa najavom o mogućem gubitku radnog mesta. TADA POSTEPENO NARASTAJU STRAHOVI I FANTAZIJE KOJI MOGU DA PREVAZIDJU SVAKU REALNOST. Zbog neizvesnosti da li će se i kada gubitak posla dogoditi, svakodnevna strepnja je do te mere iscrpljujuća da osoba dolazi u poziciju da počinje da priželjkuje okončanje "agonije", kako god se ona završila. Kraj, makar bio i neprijatan, nosi sa sobom doživljaj završavanja, izvesne jasnoće, oslobadjanje energijeza nove početke, jer SAMO ZATVARANJEM PREDHODNIH VRATA MOŽEMO OTVORITI NOVA .

### U čemu pronaći utehu kako bi se sačuvalo mentalno zdravlje ? Šta treba da bude prvi korak osobe koja je preko noći dospela na dugačku listu nezaposlenih ? Tada nam obično kažu --- kada se to dogodi da izgubimo posao, potrebno je da prodje izvesno vreme da bi prihvatili nove okolnosti .

&&& U ovoj situacijiprioritetno je smanjiti stres i eliminisati strepnjukoja blokira, da bi se zatim učinili sledeći koraci. U periodu neposredno posle ovakvog gubitka dobro je priuštiti sebi aktivnosti koje prijaju, opuštaju i koje su potpuno izvan sveta koji je predhodio. Protok vremena nam kroz njih daju jedan realniji pogled na svet. A sa tim ide i realnije sagledavanje sopstvene pozicije i daljih mogućnosti. Potrebno je preispitati dosadašnje ciljeve, preformulisati ih, ili, eventualno, odložiti za neko vreme i zameniti dostupnijim. Ako smo do sada, na primer, imali posao koji je bio dobro plaćen ili u struci, a jasno je da u periodu krize ne možemo pronaći posao tog ranga, neophodno je tražiti posao koji je moguće dobiti, a želje odložiti za neka bolja vremena.

### Šta još može umanjiti naše loše osećanjeu vezi sa gubitkom posla ? Činjenica da se kriza dešava svima, a ne samo nama .

&&& Nemamo razloga da ovu situaciju tumačimo kao lični poraz, već kao deo sveopšte krize u kojoj svi po nešto gubimo -- neko više, neko manje. Ipak, i ovi gubici su uslovna stvar, a kriza je uvek i šansa za promenu, rast i sazrevanje. To je prilika da prepoznamo nove vrednosti, uživamo u drgačijim stvarima i da nakon trke za novcem, ugledamo svog partnera, decu, porodicu, knjge ... Podrška u ovoj situaciji, odnosno ono što nam može pružiti nadu i snagu, jeste i naš profesionalni imunitet - ono u šta smo se razvili tokom godinama rada, učenja, truda. To je znanje i iskustvokoje posedujemo, koje nam niko ne može oduzeti, a prvenstveno od nas zavisi gde ćemo ga investirati. U tom smislu veće je bogatstvo ako smo pre ovoga radili više poslova koji zahtevaju različita znanja ili veštine i navikli smo da menjamo poslove (KAO AUTOR OVOG BLOGA) !!! Doživljaj straha je veći ako smo dugo radili samo jedan posao i ako smo usko specijalizovani za jednu vrstu posla.
Šta može biti naš plus u odnosu na druge narode koje je zadesila ista nesreća ? Pa, nikako ne treba zanemariti činjenicu da smo mi već prošli kroz razna loša vremena. Nekako smo pripremljeniji na takve, loše situacije, više od narodakoji su živeli bez većih problema i uzlaznom linijom . Ali , takvo iskustvo nam daje i dragocenu informaciju DA SVE IMA ROK TRAJANJA I DA POSLE LOŠEG DOLAZI DOBRO, I DA JE SVE TO ŽIVOT. Koliko god nam odredjena situacija izgleda katastrofalno dok traje, ona ima svoj kraj i ništa, pa ni loše, ne traje večno. Šansa se uvek ukaže. Veoma je važno imati u vidu i verovati da će doći nova faza i da se sve stvari vremenom menjaju. Pri tome je nužno da u tom verovanju budemo i aktivni, da tražimo i prepoznajemo šanse. Pasivna pozicija, zatvaranje u svoje nezadovoljstvo, tugu i ljutnju, neće dati željene rezultate.

~~~ Važno je imati osnovne informacije o krizi i tome šta se dešava, ali i ne preterivati u tome. Nužno je zaštititi se od mora informacija koje mediji pružaju, a koje podižu tenziju i zastrašuju nas !!


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

IIPANTERII (38)
interesatna recenica je KO CEKA TAJ DOCEKA :)
mene to asocira na recenicu KUCAJ I OTVORICE TI SE :) sto kaze,ako neko ceka pred vratima a ne pokuca... mozda se i ne otvore :)

i tako :)
al naravno da je strpljenje vrlina :) i znak zdravog razuma :)

slazemo se mi tu dosta :)
#3, 13.10.2009 - 20:33
Pozdrav prijatelju od Saše !!!
13.10.2009 - 21:23
IIPANTERII (38)
ja biram ..... da SVI imaju da jedu i da ispostuju osnovne ljudske potrebe kako bi mogli usmeriti svoju paznju ka razvoju svog duha,i dobrote svog bica.

ono sto me jako obradovalo jeste da mi je par drveca koje raste izmedju zgrada cesto davalo dorucak ovog leta...
dakle izadjem na jutarnju meditaciju, ocistim se energetski... nadjem unutrasnji mir i uzberem jednu il dve breskve... ili sa drugog drveta uzmem par jabuka(donosio sam i po neku jabuku za svoje leminge)..
pa onda smokve su zadnje koje su bile radjale... dakle cetri meseca par drveca mi je davalo dorucak...

zato kazem ,plac i na njemu nesto drveca,plastenik,zemlja voli da poklanja i daje,ne mora se covek ubiti od rada da bi imao nesto osnovno... treba malo vremena odvojiti i za svoju duh.

a ne treba se plasiti nicega,niti kakvog loseg stanja,jedino sta je strasno je strah... a ni njega se ne treba bojati.

:)

svako dobro :)
#2, 13.10.2009 - 00:27
Dobro čini i nećeš se kajati !!! A , uvek bilo , ko čeka ~~~ taj dočeka ... Pozdrav prijatelju !!!
13.10.2009 - 10:25
IIPANTERII (38)
Ja izgledam imam srece...
jer vec deceniju i visu nemam nista od osnovnih zivotnih uslova(sem sto sam se vratio kod mojih gde svakako jedino sto imam je krov sa mnogo buke i larme a ni malo mira...) tako da,razmatram odlazak u sumu ili pecinu gde bih ziveo od onoga sto nadjem il ne nadjem u prirodi... mada,da ne budem lose shvacen,nije mi to ni strasno,vec to gledam kao nesto sto ima plus i minus u odnosu na gde sam sada...

Dakle ni smrt nije strasna,ni glad... sve je to nekako deo onoga sto zivim...

inace covek moze sebi da uzgaja hranu u par plastenika tokom cele godine bez previse rada... a solarne kuce se lepo greju zimi pomocu sunca i nisu skupe itd.. samo treba novca za plac i prvu gradnju...
radim polako na tome,evo trenutno sam ulozio nekih 350 dinara za nove delove solarne rerne,do sada smo dosli do 140 stepeni celzijusa a zelimo da odemo vise sa probnom rernom pa pocinjemo gradnju prve koja ce kuvati i peci prva jela i kolace :)))

Dakle neka moja poenta je da se moze mnogo lakse ziveti sa manje troskova...

biti skroman olaksava zivot,mala kuca,male energetske potrebe,lako za odrzavati...
svako treba da ima svoj prostor...

jeftine kuce...
itd..

svako dobro
#1, 12.10.2009 - 17:36
Bogat jede kod kuće , a siromah kad može . Ja biram ~~~ da jedem kada mogu !
12.10.2009 - 19:41