Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
bojansanja blog
Фудбал је успешно представљен као идеалан избор, који нуди све што се може пожелети, а уствари фудбалска индустрија профитира од осујећености оних који иначе немају никаквих других могућности да се остваре у животу и себи обезбеде достојанственији живот. Тако та индустрија, увек изнова, успева да мобилише милионе клинаца и клинки, не само зато што је фудбал лепо упакована бајка, већ и зато што многи немају ни најосновније услове да се школују, да постану лекари, адвокати, менаџери, банкари...

У свему томе треба истаћи још нешто веома важно, треба указати на једну огромну разлику. Ако је некада „амерички сан” био теорија успеха кроз интелигенцију, креативност, проницљивост, развој личности и лидерских способности, данашњи „фудбалски сан”, или сан врхунског спортисте, осим што (наравно) камуфлира класну дискриминацију, није ништа друго до кодирана порука да се без памети, образовања и креативности, уз поштовање одређених правила игре, може доћи до новца и славе. И није случајност што су ти трендови најуочљивији у популарној култури и шоу бизнису.

То је индустрија којој није потребна само одређена врста талента, већ пре свега одређена врста човека, неког ког је лако изманипулисати и ко не размишља превише о свом друштвеном и политичком положају. Потребан јој је неко ко ће служити духу шоу бизниса, каприциозним газдама клубова и функционерима, власницима продуцентских и дискографских кућа, манекенско-модним агенцијама и ко ће прихватити његове законитости. Због тога је дошло до хиперпродукције „лајф стајл” емисија, репортажа из живота фудбалера – од трошне куће у некој фавели до „ферарија”, музичких такмичења типа „идол” и „поп стар”, глумачких и манекенских аудиција... Њихови актери су све деца осиромашене средње класе, маргинализованих група, афричке, совјетске или јужноамеричке беде, прекаријат који тражи сламку спаса и живот достојан човека. Сви они су не само жртве глобалне социјалне неправде, већ и директни учесници ширег друштвеног програма, који жели да представи ствари онаквима какве оне у самој суштини нису, а да углавном нису ни свесни тога.

Дакле, то је свесно смишљена друштвена прича о томе како неко без образовања (чак и глуп), уз мало талента, може да дође до новца, статуса, угледа и признања. А уистину дешава се то да нешто што немају не могу да имају, па им се то представља као нешто што и није потребно за успех којем теже, што је обична обмана.

 


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 0  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

 

Korisnik
offline
offline bojansanja (29)
Srbija, Pčinjski okrug, VranjeBlogovi: tagovi
nema tagova