Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
czjokzvsa blog

OVO // MOŽDA // NISTE ZNALI, A MOŽDA I JESTE

Veliki broj astronoma slaže se da se NAJVEĆI UDARAC koji je Zemlja pretrpela dogodio pre približno 4,5 milijardi godina. Tada se planeta veličine Marsa sudarila sa našom . Celokupna Zemljina kora verovatno je razneta u svemir, a površina planete pretvorila se u okean istopljene magme. Neki delovi Zemljine kore koji su se razleteli -- usled sudara ostali su u orbiti i spojili se pod uticajem gravitacione sile, obrazujući nebesko telo koju danas zovemo mesec .

Pre sedam godina , tačnije 04.06. 2002. godine, otkrivena je nova planeta Sunčevog sistema. Zabeležena pod astronomskom oznakom 2002 LM60, nazvana je Quoaoar. Nalazi se na oko pola milijarde kilometara iza Plutona, u takozvanom Kuperovom pojasu. Za vasionske razmere je omalena . Ima prečnik od oko 1280 kilometara i potrebno joj je 288 godina da obidje oko sunca . Uočila ju je grupa američkih astronoma na čelu s' naučnikom Majklom Braunom iz osmatračnice "Palomar".

Ali, pet godina pre njihovog otkrića, na postojanje planete iza Plutona matematičkim putem ukazao je naučnik Zoran Todorović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini .

U Sunčevom sistemu postoje dva nebeska tela koja se obrću takozvanom haotičnom rotacijom . Saturnov mesec Hiperion je istovremeno i najveće telo nepravilnog oblika koje je do sada primećeno. Njegova veličina je 410 - 260 - 220 kilometara . Obrće se bez ikakvog pravila u svojoj orbiti oko prstenaste planete . Drugo nebesko telo koje ima haotičnu rotaciju je asteroid 4179 Tutatis, veličine je 4,5 - 2,4 - 2 kilometara .

"Ajsberg C19A", najveća santa leda na svetu, površine oko 3100 kvadratnih kilometara, nalazi se u blizini francuske baze na Antarktiku. Ovo ledeno ostrvo, veličine 27 - 1222 kilometara, teritorijalno prostranije od države Luksemburg, nastalo je u snažnoj oluji koja je u novembru 2002. godine zadesila Antarktik i iskomadala do tada najveću ploveću santu " ajsberg B15", čija je površina prelazila 11.000 kvadratnih kilometara .

Naučne postavke o tome šta je bio uzrok nestanka DINOSAURUSA s' lica Zemlje pre šezdeset pet miliona godina dobijaju nova , dugoročnija tumačenja . Prema saznanjima do kojih su došli paleontolozi sa Univerziteta Prinston , sve upućuje da to nije bila isključivo promena klime, već kiša kosmičkih tela .

Naime, u Meksiku je otkriven krater površine 30 kvadratnih kilometara na kome je utvrdjeno postojanje vasionske prašine i životinjskih ostatakastarih oko šezdeset pet miliona godina. Veruje se da je udar velike komete bio poguban za bar milion životinja, jer je verovatno došlo do eksplozije i erupcije vulkana koji su lavom debelom i do dve hiljade metara sve prekrili .

Slični tragovi otkriveni su i na tlu Indije, pa se opravdano sumnja da je "gužva" na mlečnom putu imala presudnu ulogu za opstanak dinosaurusa .


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 9  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

IIPANTERII (38)
interesatno...

najinteresatnije bi bilo videti sliku haoticne putanje nebeskog tela,to ne mogu da pretpostavim kako bi moglo izgledati i po cemu bi bilo haoticno,pogotovu ako je i dalje u okviru suncevog sistema,to jest dal to kretanje ponavlja :)?
ako ne ,po cemu je haoticno i tako ,interesatno je :D
#1, 04.11.2009 - 19:08
Prijatelju , mnogo je ostalo iza nas "nedorečenog" -- a te "slike" možemo samo da improvizujemo ali naše mašte čine čuda !!! Drago mi je da Ti je bilo interesantno dok si čitao ovaj blog i šaljem Ti veliki pozdrav !!! Saša
04.11.2009 - 19:56