Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
mak2008 blog

O PRASECEM (BOLJE ZVUCI) GRIPU

SPRIJECITE SVINJSKU GRIPU - ODLICNI SAVJETI –
Dr. Vinay Goyal, svjetski autoritet na podrucju nuklearne medicine s vise od 20 godina iskustva podijelio je nekoliko efikasnih uputa o kojima se nedovoljno govori.
Savjeti dr. Vinaya izuzetno su korisni s obzirom na prirodu globalne epidemije u kojoj je jednostavno nemogu´ce sprijeciti doticaj s virusom H1N1. Koje god mjere opreza poduzmete, vrlo ´cete vjerojatno ipak do´ci u kontakt s virusom. Sam kontakt nije toliki problem - ve´ci je problem sprijeciti ga da ozivi u tijelu i ucini nas bolesnima.
Vrata na koja virus ulazi u nase tijelo su nosnice i usta. Dok ste jos uvijek zdravi i nemate nikakvih simptoma infekcije H1N1 virusom, kako biste sprijecili njegovu aktivnost i pojavu simptoma i razvoj sekundarnih infekcija, mozete poduzeti neke izuzetno jednostavne korake o kojima se ne govori dovoljno u sluzbenim uputama. Korisnost preventive naglasava se, nazalost, puno manje od "korisnosti" pravovremenog lijecenja Tamifluom.


Dakle:


1. Cesto perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet ponoviti).


2. Hands-free pristup. To jest, suzdrzite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokusajte sto manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).

3. Promu´ckajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zazivi u tijelu i pocne pokazivati karakteristicne simptome. Obicno grgljanje stvarno moze sprijeciti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat ´ce jednak ucinak na zdravog pojedinca kao sto ´ce Tamiflu imati na bolesnoga. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i mo´can nacin prevencije bolesti.


4. Slicno kao sto to treba ciniti s ustima, cistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vjesti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snazno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umocili u slanu vodu lako je uciniti i vrlo je ucinkovito.


5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citricno vo´ce. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi poboljsali apsorpciju.


6. Pijte sto ve´ce kolicine toplih napitaka (cajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak ucinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispire zivu´ce viruse iz grla u zeludac gdje ne mogu prezivjeti i uciniti nas bolesnima. 
Interesantno
pozitivni glasovi: 7  |  negativni glasovi: 1

Napiši komentar: