Karike.com je društvena mreža koja ti nudi priliku da komuniciraš sa svojim prijateljima, upoznaš nove ljude, saznaš šta drugi misle o tebi i postaneš zvezda! Za korišćenje sajta uloguj se ili registruj! Besplatno je...
BYRALE-SU blog

moji domacini i sigurnost

Indijci su definitivno najljubazniji ljudi kao domaćini koje sam ikada upoznao i doživeo. Dosta sam proputovao, ali nikada, ali ama baš nikada, nisam doživo toliko ljubaznosti od svojih domaćina. Osjećao sam se ponekad kao kralj. cool Kod Indijaca stvarno vrijedi da je gost uvijek u pravu i zaista će se polomiti da ti ugode i učine po volji.

Kada sam se opraštao od svojih domaćina, to sam im i rekao uz dodatak da ne bi bilo loše da tamo otfuramo naše turističke radnike da vide kako tretirati gosta.

Kako to izgleda? Hoću zapaliti cigaretu i prije nego što se snađem, moj domaćin je s upaljenim upaljačem. Hoću sam nositi svoj kofer, a na to se moj domaćin gotovo pa uvrijedi. Želim sam otići do svoje sobe, al to ne ide - moraju me otpratiti. Jedem (o hrani u nekom novom nastavku), pojedem jedno jelo s tanjura i već se stvore pored mene da me priupitaju da li da mi donesu još toga. Izaći iz auta da si sam otvorim vrata i izađem je gotovo pa nezamislivo - moj domaćin je trčao da mi otvori vrata.

Osim što su izrazito uslužni (meni je u nekim trenucima bilo neugodno jer nisam naviko da se oko mene skakuće!), jako su i brižni. Ako sam odlučio nekamo ići bez svojih domaćina, morao sam se javiti sms-om kada bih se vratio. Odmah su mi podijelili svoje brojeve mobitela da ih nazovem ako mi išta treba. (BTW, u Indiji svi imaju mobitele i to poprilično neke fensi modele.)

U vezi s time, ima još jedan detalj. Vaš domaćin (ili osoba koju sretnete na cesti) vam nikada (ili meni bar nisu nikada) neće reći ne. Sve što pitate je da. Naravno da je da - jer gost je uvijek u pravu ( i to tamo nije fraza!). Samo, to da ponekada znači i ne koje se gostu ne smije izgovoriti. Pa sam u roku od jednoga dana na licu svog domaćina naučio raspoznati koje da je fakat da, a koje možda znači ne ili možda. Ili - upitate nekoga za put. Uputit će vas, neovisno znaju li ili ne gdje se mjesto koje tražite nalazi. Naravno da se na to ne možete ljutiti jer su naprosto neodoljivi u srdačnosti i uslužnosti. Uz takve domaćine (a ovim putem im opet iznova zahvaljujem!), zaboravite na sve one prvotne shockove...

Image Hosted by ImageShack.us

Na gornjoj slici je plakat policije Delhija s porukom: Let's fight terror together! Tih plakata ima dosta po cijelom gradu.

New Delhi je poprilično opasan grad u kojem ima dosta terorističkih prijetnji, I nije siguran za bijelo poput mene da se okolo sam šetucka.

Svi hoteli i stambeni blokovi, bolje tržnice i lokaliteti su ograđeni visokom ogradom na čijem ulazu stoji naoružani zaštitar (zaista, nikada nisam toliko dugih cijevi vidjeo koliko u Delhiju!). Uz zaštitara tamo su i detektori za metal. Stalno sam kroz neke detektore prolazio. Malo je problem što većina tih detektora ne radi, ali procedura kaže da se kroz detektore mora proći!

Digresija: Indijci su jako intuitivni i to se vidi na masu stvari, jako vole procedure svih vrsta kao i formulare. I jako vole i cijene hijerarhiju.

Image Hosted by ImageShack.us

Na gornjoj slici je prikazan policijski kombi s natpisom: Bomb disposal squad! (Slika nije neke kvalitete, ali Indijci se ne vole slikati i zapravo se ne daju slikati; to ujedno objašnjava zašto nemam više njihovih slika!)

Malo su mi te duge cijevi i ti silni detektori bili čudni i nelagodni na početku, ali su bar davali kakav-takav osjećaj sigurnosti pa sam se ipak ugodno osjećao.

I da skratim i zaključim, u Delhiju sam se osjećao (iako čudno i civilizacijski shockirano!) izrazito ugodno i sigurno. Na tome hvala mojim domaćinima! POSTO JE KOD NAS,ZNAMO VRLO DOBRO KAKO SIGURNO I BEZBEDNO::::PA MOZDA MOZEMO BAR RAZMISLITI=== DA SE PUSTI U SKUPSTINSKU PROCEDURU I RASPRAVU" ZAKON O ORGANIMA SIGURNOSTI DUGIH CEVI"....CINI MI SE DA JEDINO JOS TO NISMO UVELI KAO ISTRUMENT FUNKCIONISANJA DRZAVNOG APARATA,KAO PREDUSLOV ZA ULAZAK U EVRO INTEGRACIJE---A SAMIM TIM I OPTERECENJE BUDZETA,KAO DRZAVNE INSTITUCIJE,DA OSIROMASENI NAROD JOS OPOREZUJE....+++++A TEK DETEKTORE LAZI AKO UVEDEMO,CEO SISTEM UVEZIVANJA ISTIH CE DA SE RASPADNE,STA CE SVE U NJEGA DA SE IZREKNE...=============MADA IMA I ONA DRUGA VARIJANTA,ALI DA NE BUDEM ANTI DRZAVNI (NE)PRIJATELJ........


 
Interesantno
pozitivni glasovi: 6  |  negativni glasovi: 0

Napiši komentar:

garbin (54)
da indijci su veoma ljubazni i dobri domačini...to sam se uverio kad sam bio u bombayu i madrasu...ali mogu reči,da sam tu proveo najlješe dane u svom životu...ali sed se vreme menja i je sve drukčije zbog ovog jeb...og terorizma...
#1, 15.12.2009 - 00:30
HVALA TI PRIJATELJU NA DRUZENJU I KONSTRUKTIVNOM KOMENTARU===SVAKA CAST....
15.12.2009 - 01:19